Putyin haragjától tart a Jobbik

Kovács Béla jobbik bizottsági meghallgatás
Kovács Béla bizottsági meghallgatása 2014. május 19-én.
Vágólapra másolva!
Nevetségesnek tartják a jobbikos vezetők Kovács Béla kémügyét, és leginkább attól tartanak, hogy a botrány rosszat tehet Magyarország és Oroszország kapcsolatának. Sneider Tamás szerencsétlennek tartja, hogy Kovács idő előtt távozott a sajtótájékoztatóról, és van, aki szerint az EP-képviselő csak nevet az ügyön, míg van, aki szerint megviselték a történtek.
Vágólapra másolva!

Felfújt, nevetséges ügy – a Jobbik vezetői továbbra is ezt kommunikálják a Kovács Bélát ért kémvádakról. Ezt annak ellenére állítják, hogy a nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülése után a fideszes Németh Szilárd arról beszélt, hogy képek, hangfelvételek támasztják alá, hogy Kovács együttműködött az orosz titkosszolgálattal, valamint az LMP-s Széll Bernadett és az MSZP-s Molnár Zsolt is azt mondta, megalapozottnak tűntek az ügyészség állításai.

„Nem kéne, hogy az oroszok megharagudjanak egy ilyen marhaság miatt, nem kéne magunkra haragítani őket ilyen buta, gyermeteg dologgal” – mondta az Origónak Murányi Levente, a Jobbik alelnöke a kémvádról. Szerinte egy orosz tiszt megsértődhet attól, hogy Kovács Bélát nekik való kémkedéssel vádolják, hiszen Kovács egy kis ország egyszerű képviselője, a vádak ezzel „az oroszok szintjét degradálják”, ráadásul Közép-Európában amúgy sem történik semmi izgalmas. „Amit Putyin tesz, az tetszik, nem tagadom. Jelenlegi politikájával szimpátiát érzek” – mondta Murányi arra, hogy szerinte miért fontos a jó kapcsolat Oroszországgal.

A Jobbik egy másik alelnöke, Sneider Tamás azt mondta, hogy Magyarországnak problémát okozhat, ha a Fidesz mumusként próbál tekinteni Oroszországra, és a Kovács-ügynek emiatt nemzetközi következményei lesznek. „Nekünk az lenne az érdekünk, hogy kiegyenlített kapcsolatunk legyen a nagyon gyorsan növekedő Oroszországgal” – mondta Sneider, aki szerint a két ország közötti kapcsolatra is hatással lesz a kémügy.

Kovács Béla távozik a sajtótájékoztatóról Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Murányi Leventétől úgy tudjuk, már a Jobbik szerdai elnökségi ülésén is felvetődött, hogy Kovács Bélát több sajtótámadás is éri (a Magyar Nemzet csütörtöki számában jelent meg az ügyészségi eljárásról szóló cikk), és a cikk után az elnökség tagjai e-mailben egyeztettek az esetről. Arról, hogy Kovács hogyan viseli a történteket, megoszlott a megkérdezettek véleménye. Murányi még a múlt héten beszélt vele telefonon, azt mondta, együtt nevettek az ügyön, annyira komolytalannak tartja. Szabó Gábor pártigazgató azt közölte, hogy amennyire látja, Kovácsot emberileg eléggé megviselik a történtek. Szerinte a „megtámadottság hangulata van, amely által zárja a sorokat a tagság”.

Bár a megkérdezett jobbikos vezetők kitartottak amellett, hogy Kovács azért távozott még 1 óra előtt, a sajtótájékoztató közepén, hogy odaérjen az 5 órakor kezdődő szegedi lakossági fórumára, Sneider Tamás azt mondta, szerencsétlennek érzi, hogy távozott, és nem válaszolt kérdésekre. Szerinte ez azért történt, mert nem az a sokat szereplő politikus.

Vona Gábor pártnelnök az Index szerint azt mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában, hogy "én hiszek Kovács Bélában". Vona szerint rágalomhadjárat zajlik a Jobbik ellen. Kovács valóban támogatta 5-6 millió forinttal a pártot, de "ha Putyin állna mögötte, akkor nevetséges lenne ez az összeg". A pártelnök viccel próbálta elvenni a kémvád élét, amikor a stúdióban egy rögtönzött telefonbeszélgetést imitált az orosz elnökkel: "beépíthetünk egy ügynököt önökhöz február elsejétől? persze!"