Még mindig nincs meg 171, tavaly eltűnt gyerek

Vágólapra másolva!
Közeledik az eltűnt gyermekek világnapja. Ebből az alkalomból közölte a rendőrség, hogy hányan tűntek el tavaly, és hogy hány gyereket keresnek még most is közülük Magyarországon. A többség előkerült.
Vágólapra másolva!

Jelenleg is 171 tavaly eltűnt fiatal- és gyermekkorút keres a rendőrség, 2013-ban összesen több mint 12 ezer fiatalt kerestek ilyen okok miatt. Erről az Országos Rendőr-főkapitányság számolt be az eltűnt gyermekek közelgő világnapja alkalmából. A fiatalkorúak részben kalandvágyból, kíváncsiságból indulnak útnak, de sok közöttük a gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló, közösségi szállásokon lakó vagy elvált szülők gyereke.

Az Egyesült Államokban a hatéves Etan Patz eltűnésének napját Ronald Reagan amerikai elnök nyilvánította az eltűnt gyermekek nemzeti napjává 1983-ban. (Etan 1979 májusában tűnt el, amikor a szülei először engedték el egyedül az iskolába, de már az iskolabusz megállójához sem érkezett meg. Meggyilkolását két évvel ezelőtt vallotta be egy férfi, aki azt állította, hogy megfojtotta a fiút, és a holttestet egy dobozba rejtette.)

Az eltűnt kiskorúak ügyét Európában a 2001-ben megalakult Eltűnt és Szexuálisan Kihasznált Gyerekekért Európai Föderáció karolta fel, amely ernyőszervezetként koordinálja a megelőzéssel és az eltűntek felkutatásával kapcsolatos feladatokat. A szervezet kezdeményezte, hogy május 25. legyen az eltűnt és bántalmazott gyermekek napja. A világnap célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a megelőző stratégiákra és az országok közötti együttműködés fontosságára.

Kárász Róbert műsorvezető, az Ezer lámpás éjszakája elnevezésű program ötletgazdája szerint az idén már kilenc városban - Budapesten, Veszprémben, Győrben, Kecskeméten, Szombathelyen, Székesfehérváron, Dunaújvárosban, Nyíregyházán és Tatabányán - lesznek programok május 25-én. Az emléknapon egyszerre nyolcezer világító lufit engednek magasba a kilenc helyszínen, és hatvan jótékonysági koncertet tartanak. Az eltűnt fiatalok tejesdobozokon közölt fotóinak segítségével eddig tizenöt gyereket találtak meg.