Orbán: Felháborító az életfogytiglani eltörlése

Vágólapra másolva!
Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint Magyarország nem tarthatja fent a tényleges életfogytiglani büntetést. Orbán Viktor szerint felháborító ez a döntés.
Vágólapra másolva!

Felháborítónak nevezte Orbán Viktor kormányfő a strasbourgi Európai Bíróság keddi döntését, amely szerint Magyarország nem tarthatja fenn a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés büntetését.

A miniszterelnök Körmenden, a Fidesz EP-választási rendezvényén azt mondta, felháborítónak tartja a döntést, egy újabb bizonyítéknak arra, hogy úgy tűnik, Brüsszelben és Strasbourgban, tehát az Európai Unióban "a bűnt elkövető emberek jogait az ártatlan emberek jogai és az áldozatok jogai elé helyezik".

A kormányfő azt mondta, hogy a kormány nevében a leghatározottabban vissza kell utasítani ezt, és meg kell védeni az életfogytig tartó szabadságvesztés intézményét, mert jelentős visszatartó erővel bír a bűnt elkövetők vagy elkövetni szándékozók számára.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) azt közölte, hogy összesen 46-an töltik tényleges életfogytiglani szabadságvesztésüket, közülük 33 fogvatartott ítélete jogerős.