Nyilvánosak a Fejér megyei földpályázati értékelések

Vágólapra másolva!
Elérhető több mint ötven Fejér megyei nyertes állami földpályázatok bírálati lapjai. A dokumentumokat a Párbeszéd Magyarországért politikusa, Szabó Rebeka hozta nyilvánosságra. A lapokból kiderül, hogy mire, hány pontot kapott például Mészáros Lőrinc, vagy Tiborcz István testvérének pályázata.
Vágólapra másolva!

A Párbeszéd Magyarországért honlapjára felkerült több mint ötven Fejér megyei állami földpályázat értékelési lapja. A Szabó Rebeka által feltöltött dokumentumokból kiderül, hogy melyik pályázó mire, mennyi pontot kapott. A dokumentumokat elérheti itt.

Az értekelési lapokból kiderül, hogy a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc cége, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. mind a nyolc nyertes pályázatán maximális pontot kapott a jövőbeni terveire (az értékelési kategória pontos neve az volt, hogy "a gazdálkodási terv szakmai megalapozottsága, illeszkedése a vidékfejlesztési stratégiához, a földbirtok-politikai irányelvekhez, és a pályázai felhívásban rögzített célokhoz").

Ez volt az az értékelési szempont, ami 15-szörös szorzóval szerepelt a végső pontszámban, míg az összes többi kategória értékelési súlyszáma 1 és 3 között volt. Az így elérhető 10 pont Mészáros cégének a végső pontszámban rendre 150 pontot jelentett, ami több mint a fele az általa elért 230-240 körüli pontszámoknak. Vetélytársai 140-180 pont körül teljesítettek a dokumentumok alapján. A Búzakalász 66 összesen 984 hektárnyi kajászói, óbaroki, valamint váli földre nyert bérleti jogot.

A szintén felcsúti, ifjabb Flier János pályázatának gazdálkodási terve 135 pontot ért. Flier édesapjáról korábban azt írta az Átlátszó, hogy az első Orbán-kormány idején a Herceghalmi Kísérleti Gazdaságot vezette, és ő műveli Orbán Viktor feleségének, Lévai Anikónak a felcsúti és bicskei földjeit is. Pályázatából kiderül, hogy hektáronként egy fővel kívánja bővíteni a foglalkoztatottságot, azt pedig 10 ponttal értekelte a bírálóbizottság, hogy fiatal mezőgazdasági termelő.

Orbán Ráhel férjének, Tiborcz Istánnak a testvére, Tiborcz Eszter Zsuzsanna Bicskén nyert állami földet. Pályázatában tíz pontot ért, hogy szakirányú végzettséggel rendelkezik, gazdálkodási gyakorlata viszont nem volt, ezért erre nem kapott pontot. A maximális pontot kapta viszont arra, hogy környezetbarát, a fenntartható gazdálkodást szolgáló termelő tevékenységet végez.

Szabó Rebeka két éve kérte ki a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől, hogy az milyen indokkal adta oda az állami földeket húszéves bérletbe. Miután adatigénylését elutasították, bírósághoz fordult, az első- és másodfokon eljáró bíróság is neki adott igazat, de az NFA hiába nyújtott be felülvizsgálati kérelmet a Kúriához, az nem adott neki helyt.

Magyarország ötmillió hektár földterülettel rendelkezik, amelyből 500 ezer hektár az állami szántóföld. A kormányváltás után az NFA és a Vidékfejlesztési Minisztérium mintegy 65 ezer hektár föld hasznosítását hirdette meg pályázati úton.

A földbérlet-pályázatok eredményeit sok bírálat érte. Ángyán József, a vidékfejlesztési tárca volt államtitkára azért mondott le tavaly januárban, mert azt tapasztalta, hogy az általa képviselt kis- és középbirtokokra építő agrárpolitika kisiklott, és a húszéves haszonbérletre kínált 65 ezer hektárnyi állami földterületet a gyakorlatban "zöldbárók" és "oligarchák" szerzik meg nagy többségben.