A Brüsszellel vívott csaták miatt kell önálló igazságügyi minisztérium

Vágólapra másolva!
A kormány folyamatosan vívja a csatákat Brüsszellel, amihez nagyon erős jogi hátországra van szükség - ezzel indokolta Orbán Viktor egy interjúban, hogy miért állítják fel az önálló igazságügyi minisztériumot.
Vágólapra másolva!

A Brüsszellel vívott folyamatos csatákkal indokolta Orbán Viktor kormányfő, hogy létre kell hozni az önálló Igazságügyi Minisztériumot.

A miniszterelnök a Mór Városi Televíziónak adott, csütörtökön adásba került interjúban elmondta: az előző négy évben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak az államszervezet átalakítása olyan nagy munkát jelentett, hogy a tárca tevékenysége automatikusan a közigazgatás átszervezése felé tolódott el.

"Közben meg Brüsszellel folyamatosan vívjuk a csatáinkat a rezsicsökkentés ügyében, a földvédelem ügyében, a pálinkafőzés ügyében (…), ehhez azonban nagyon erős jogi hátországra van szükség" - fogalmazott. Szerinte ilyen csaták várhatók a következő időszakban is, így szükség lesz egy önálló Igazságügyi Minisztériumra, amely önálló igazságügyi munkakeretet kap.

"A közigazgatást pedig behozom a Miniszterelnökségre", az ott dolgozó miniszter irányítása alá - tette hozzá.

A június 6-i kormányalakítással kapcsolatban megjegyezte, hogy szándékai szerint az előző kormány több tagja folytatja munkáját, de "nem mindenkinek kell pontosan ugyanazt csinálnia, mint korábban".

Az európai uniós források elosztásáról azt mondta: a jövőben a minisztériumok feladata lesz az elosztás, mert "a kormányzattól élesen elválasztott intézményrendszer, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a saját szakmai elképzeléseit nehezen tudta összehangolni az adott szakterületekért felelős miniszterek elképzeléseivel". A pénzeket bevitték a minisztériumokba, a Miniszterelnökség csak koordinál - tette hozzá.