Vágólapra másolva!
Tavaly is nőtt vagyonuk, de rejtély, mit akarnak vele csinálni.
Vágólapra másolva!

Az előző évnél 18 millió forintnál több, összesen 222 millió forint folyt be az 1 százalékos támogatottságokból a Gyermekrák Alapítványnak 2013-ban – derül ki a pénteki Magyar Közlönyből. Az alapítványnak 2012-ben több mint 900 millió saját tőkéje volt, feltehetően ennek a pénznek a kamatai jelentik azt az 57 millió forintot, amelyhez pénzügyi művelettel jutott hozzá.

Egyéb adományokból 33 millió forint folyt be az alapítványnak, így összesen 312 millióra tett szert tavaly. Mivel a költségei 270 millió forintot tettek ki, így az alapítvány saját tőkéje elérte az egymilliárd forintot.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke, Balogh István az Origónak tavaly azt mondta, hogy azért nem használják fel az akkor még közel egymilliárdos tartalékukat, mert egy kórházra gyűjtenek, de pár hónappal később ezt már tagadta az Indexnek, szerint tartalékolnak, az „utolsó fillérjeit nem költi el az ember”. A Gyermekrák a KEHI által feljelentett Daganatos.hu után a legtöbb egyszázalékos támogatást kapta 2012-ben.

Tavaly az Index közölt cikket arról, hogy Balogh magáncélra használja az alapítvány mentőjét, amely miatt az ügyészség külön felszólította, hogy ezt ne tegye, és azt is megállapította, hogy törvénysértő, hogy Balogh egyedül dönt a befolyt összegek elosztásáról. Az Index azt is kiderítette, hogy Baloghnak Floridában van háza.