Őshazájában szívják el a levegőt az MSZP elől

EP-választás, baloldal szereplése, elemzés, MSZP, DK, Demokratikus Koalíció, Együtt-PM
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke egy villanyautót, a "Feri taxit" vezeti Budapesten a Pozsonyi úton 2014. május 25-én, az európai parlamenti választás napján.
Vágólapra másolva!
A szocialisták elveszítették Budapestet, de a DK és az Együtt-PM megszorongatta őket több baloldalinak számító vidéki településen is. A nagyobb városok közül egyedül Szegeden volt sikeres az MSZP, de az meg épp Mesterházy Attila egyetlen komoly riválisának, Botka Lászlónak a birodalma.
Vágólapra másolva!

Amikor az áprilisi parlamenti választás hétvégéjén cikket írtunk az MSZP-elnök angyalföldi kampányrendezvényéről, akkor azt a címet adtuk neki, hogy “Ahol Mesterházy pár percig miniszterelnöknek érezhette magát”. Ezt a választás eredménye igazolta is, a Mesterházy által vezetett baloldali összefogás az országos átlagnál jóval jobban szerepelt, a voksok több mint 45 százalékát kapta meg.

Most, kevesebb mint két hónappal később már nem adhatnánk ilyen címet. Az EP-választáson a XIII. kerületben is a Fidesz-KDNP győzött, az MSZP pedig csak a voksok 18 százalékát szerezte meg.

Mesterházy Attila beszél az EP-választás eredményéről Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Ennek oka persze nem az, hogy az áprilisban szinte az egész országban taroló Fidesz tovább növelte a vadászterületét, hanem az, hogy a parlamenti választáson még együtt induló baloldali pártok most külön mérették meg magukat. Ebből a küzdelemből pedig országos szinten a szocialisták kerültek ki a legnagyobb vérveszteséggel.

A párt kevesebb mint 11 százalékot szerzett, és ezzel visszacsúszott arra a szintre, ahol 1990-ben, a rendszerváltáskor állt a kommunista állampárt utódjaként.

Az MSZP támogatottságának alakulása 1990 óta Forrás: Origo

A XIII. kerület ráadásul még nem is igazán jó példa a párt súlyos vereségére. Itt ugyanis még viszonylag jól szerepelt az MSZP, és nem sokkal ugyan, de sikerült megelőznie a Gyurcsány Ferenc által vezetett DK-t és a leginkább Bajnai Gordon révén ismert Együtt-PM-et, míg Budapest más részein ez alig sikerült. Egész konkrétan: mindössze egy olyan kerület van még (a XIX.), ahol az MSZP került ki elsőként a hármas versengésből.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke egy villanyautóval kampányol Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A baloldali pártok közül a fővárosban a DK lett a legsikeresebb, őket követi az Együtt-PM, majd csak utána jön az MSZP. Különösen rosszul teljesítettek a szocialisták a belső kerületekben. Az I. kerületben például az Együtt-PM kétszer annyi voksot kapott, mint az MSZP. Az V., VI. és VII. kerületben is kifejezetten gyengén, a DK-tól és az Együtt-PM-től jócskán elmaradva végeztek a szocialisták.

Az elveszett vidék

Az MSZP számára nem mutat sokkal kedvezőbb képet a vidék sem. Az egykor szocialista fellegvárnak számító Pécsen is megelőzte őket a DK, és nem sokkal maradt le tőlük az Együtt-PM sem.

Hervasztó a szocialisták számára az is, ha azt nézzük, hogyan szerepeltek most azokon a nagyobb (20 ezer szavazószám feletti) településeken, ahol a baloldali összefogás jó eredményeket ért el az áprilisi választáson. Az országosnál jóval magasabb, 35 százalékos támogatottságuk volt például Tatabányán, most azonban az MSZP mindössze 15 százalékot kapott, és szorosan mögötte jött a DK 14 százalékkal (az Együtt-PM is kapott 7 százalékot). Hasonló a helyzet Dunaújvárosban is, ahol ugyan szintén Mesterházy pártja kapta a legtöbb voksot, de Gyurcsányék mindössze 3 szavazattal maradtak le tőlük (1571 és 1568).

Ezen a térképen az látható, mely pártok végeztek a második helyen a budapesti kerületekben Forrás: Origo

Ezeknek a nagyobb településeknek a körében egyedül Szeged az, ahol az MSZP látványosan jobban szerepelt a két másik baloldali pártnál. Itt a szocialisták több mint 9700 voksot kaptak, míg a DK-nak és az Együtt-PM-nek be kellett érnie 3800-zal, illetve 3300-zal. Ez sem jelenthet azonban komoly vigaszt Mesterházy Attilának, Szeged ugyanis épp a párton belüli egyetlen komolyan vehető riválisa, Botka László politikai otthona. (Botka a város polgármestere.)

Ez az eredmény most komoly kihívást jelent tehát Mesterházynak. Néhány hónappal ezelőtt még el tudta érni, hogy ő legyen a baloldali összefogás első embere (és miniszterelnök-jelöltje), ha azonban most lennének ilyen politikai tárgyalások, akkor összehasonlíthatatlanul gyengébb pozícióban kellene leülnie a tárgyalóasztalhoz. Az általa vezetett Összefogás listája áprilisban 25,67%-ot kapott, míg most a három párt összesítve 27,9 százalékot szerzett. Ebből az MSZP-nek kevesebb mint 11 százalék jutott.

Mesterházy az elnökség többi tagjával együtt felajánlotta a lemondását. Erről azonban csak a jövő szombaton összeülő választmány fog dönteni, és kérdés, hogy van-e kedve bárkinek is elfoglalni a helyét még a most minden korábbinál nehezebb feladatnak tűnő önkormányzati választás előtt.