Hat magyar EP-képviselő, akikről valószínűleg most hall először

EP-választás, Fidesz-KDNP eredményváró
Orbán Viktor beszél az eredmények kihirdetése után
Vágólapra másolva!
A 21 magyar EP-képviselő közül tizenegy korábban soha nem politizált Brüsszelben, hatnak pedig alig ismerjük a nevét. A Fidesz újoncai között főként határon túli magyarok vannak, a kispártok tudósokat küldenek az EP-be.
Vágólapra másolva!

Erdős Norbert 1972-es születésű, ezzel Rogán Antal és Gyürk András generációjához tartozik. A Fideszbe 1993-ba lépett be, 1996-ban részt vett a Fidesz ifjúsági szervezetének, a Fidelitasnak a megalapításában. 1999-ig történelmet tanított Békés egyik középiskolájában.

Politikai pályafutása 2002-től pörgött fel, a Fidesz színeiben az országgyűlési választásokon ekkor nyerte meg a békési körzetet, parlamenti mandátumát 2006-ban és 2010-ben is megőrizte. 2011. január elsejétől a Békés Megyei Kormányhivatal vezetője, kormánymegbízott.

A Fidesz EP-listájának nyolcadik helyén szerepelt, brüsszeli tapasztalata nincs, uniós kérdésekben viszonylag ritkán szólalt meg. 2008-ban például arról beszélt, hogy hátrányosan érinti a hazai tejtermelőket, hogy az EU megemelte a tejkvótát. A 2004-es EP-választás után pedig nehezményezte, hogy a dobozi polgárok egy részének kocsmában kellett szavaznia.

Orbán Viktor, mögötte a Fidesz EP-képviselői Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Bocskor Andrea a Fidesz az egyik határon túli jelöltje, a párt EP-listáján Kárpátalját képviselte. Hétfőn az MTI-nek arról beszélt, hogy a kárpátaljai magyarokért, Ukrajna euroatlanti integrációjáért dolgozik majd az Európai Parlamentben. Az 1978-as születésű Bocskor a beregszászi főiskola tanára, ahol Kárpátalja XX. századi történetével, főleg nemzetkép-kutatással, ukrán-magyar kapcsolatokkal foglalkozik.

A Fidesz-lista 9. helyéről jutott be, jelöltségéről azt nyilatkozta: „Először szokatlan volt az új szerep, hisz eddig nem voltam politikailag különösebben aktív, és többnyire azt szoktam meg, hogy én kérdezek a hallgatóktól. De úgy gondolom, hogy ezeket a helyzeteket hamar megszokom majd, és emellett én továbbra is főiskolai oktatónak és kutatónak tartom magam”.

Deli Andor a Fidesz színeiben a Vajdaságot képviseli az Európai Parlamentben. Az MTI-nek a választási eredmények után azt mondta: Szerbia integrációs folyamata most indul el, és kiemelt figyelemmel kell kísérni, nehogy elsikkadjanak a vajdasági magyarság számára fontos témák.

Deli 2012-ben lett a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselőjeként a vajdasági tartományi kormány tagja. Az oktatási, igazgatási és nemzeti kisebbségi titkárság élére került, ezzel együtt a tartományi kormány a három alelnöki tisztségének egyikét is megkapta. A Fidesz listájára Pásztor István, a VMSZ elnöke javasolta Delit. A 10. helyről jutott be az EP-be.

A Fidesz jelöltjeként a lista 12. helyéről, utolsó bejutó helyen EP-képviselő lett a kereszténydemokrata Hölvényi György. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke vasárnap külön kiemelte, hogy Hölvényi révén megjelennek az EP-ben azok az értékek, amelyek a KDNP számára kulcsfontosságúak a keresztény civilizáció és a nemzeti elkötelezettség szempontjából.

Hölvényi 2009-ben a Fidesz EP-listájának 16. helyén szerepelt, mandátumot ekkor nem szerzett, az Európai Néppárt képviselőcsoportja mellett lett sajtótanácsos. 2012 júliusában egyházügyi államtitkári poszton váltotta Szászfalvi Lászlót.

Az 1962-es születésű Hölvényi 2000 és 2004 között, a KDNP pártalapítványának, a Barankovics Akadémia Alapítványnak volt az elnöke. Az Antall-kormány idején a Népjóléti Minisztérium parlamenti titkárságának vezetője, 1999-ben az Ifjúsági és Sportminisztérium, helyettes államtitkára volt.

Niedermüller Péter a DK-lista harmadik helyéről, meglepetésre jutott ki Brüsszelbe. Ehhez kellett a DK jó szereplése, és Gyurcsány Ferenc előre bejelentett visszalépése is a lista szimbolikus első helyéről. A párt egyik alelnöke 2011 óta, akkor szakadt ki a DK az MSZP-ből. A baloldal közös jelöltje volt az április parlamenti választáson, Kalocsán: a szavaztok 20 százalékával a harmadik helyet szerezte meg. A baloldali összefogás országos listájának 45. helyén szerepelt. Az elmúlt hónapokban főként oktatási kérdésekben szólalt meg.

Niedermüller etnográfus, kulturális antropológus. Kutatásai a modern társadalmak változásaira, valamint a politikai folyamatok kulturális elemzésére terjednek ki. Mielőtt belépett volna a DK-ba, az MSZP környékén bukkant fel, került a párt programtanácsának legutóbbi ülésein olyan társadalomkutatókkal együtt vett részt, mint Csepeli György szociálpszichológus, Fleck Zoltán jogszociológus, Lakner Zoltán politológus.

Meszerics Tamás az LMP egyedüli politikusa lesz Brüsszelben. 1989 és 1995 között az SZDSZ tagja volt, párttisztséget nem viselt. Részt vett az LMP megalapításában, 2013 márciusában ismét beválasztották a párt országos választmányába.

A Közép-Európai Egyetem (CEU) adjunktusa, kutatási területe a demokráciaelmélet, a diplomáciatörténet, a kollaboráció és ellenállás a 20. században és a hírszerzés története. Kutatott és előadásokat tartott többek között a Leeds-i, a Cambridge-i és a Harvard Egyetemen, a Politikatudományi és a Magyar Történeti Társaság tagja.