A szakmai szervezet szerint a buzilobbizó miniszterelnöki megbízott árt a magyar kultúrának.

Kerényi György leváltását kéri a Magyar Színházi Társaság közgyűlése Orbán Viktor miniszterelnöktől. A társaság honlapján megjelent közleményben azt írják, hogy mélységesen elítélik Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott „kategorikus és kirekesztő kijelentéseit a színházi világgal, és azon belül is a színházi képzéssel kapcsolatban”.

Kerényi Imre a múlt héten a Keresztény Színházi Fesztivál keretében az Újszínházban tartott kerekasztal-beszélgetésen jelentette ki, hogy szerinte színházi képzést- hasonlóan például a nemzetközi film- és operavilághoz – a buzilobbi irányítja.

A Magyar Színházi Társaság arra hivatkozva kéri a miniszterelnöktől Kerényi Imre leváltását, hogy „nevezett megnyilvánulásait nem magánemberként, hanem mint a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízottként teszi, és ezzel a társaság szerint árt a magyar kultúrának. Kérik azt is, hogy a meglévő problémák tisztázására Orbán Viktor kérjen fel szakembereket, „akik ítélőképességük teljes birtokában tudnak felelős véleményt alkotni a meglévő problémákról”.

Korábban Kulka János írt nyílt levelet a miniszterelnöknek Kerényi Imre múlt heti, „buzilobbiról” szóló kijelentései miatt, és azt kérte, hogy nyilvánosan határolódjon el a megbízott kijelentéseitől. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója ezt már megtette: egy hétfő esti beszélgetésen azt mondta, a miniszteri biztos megszólalásával sem stílusában, sem tartalmában nem ért egyet.