Közel kétmillió forintba került a szállás Lázár Jánosnak és egy munkatársának három utazáson, összesen hét nap alatt. Ez az Origo munkatársa által indított perben derült ki, amelyben most a bíró kimondta azt is, hogy a Miniszterelnökségnek részletesebb tájékoztatást kell adnia az eddig nagyrészt titkosan kezelt kiküldetésekről.

Új részletek kerültek nyilvánosságra Lázár János korábban titokban tartott külföldi utazásairól abban a bírósági perben, amelyet az Origo munkatársa indított a Miniszterelnökség ellen. A keddi tárgyaláson kiderült, hogy csupán kétfős delegációk – vagyis Lázár János és egy társa – vettek részt azon a három utazáson, amelyeken összesen közel kétmillió forintos szállodaszámla keletkezett.

A pert az után indította az Origo munkatársa, hogy a Miniszterelnökség nem adott részletes tájékoztatást Lázár János több kiküldetéséről. A hivatal még tavaly év végén adott ki kérésünkre egy összesítést vezetőinek 2012-es és 2013-as külföldi utazásairól, és ebben feltűnő volt, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkár kiküldetéseinél több esetben is jóval nagyobb összeg szerepelt, mint más hivatali vezetők utazásainál.

Egy 2012. november végi háromnapos (tehát vélhetően csak két éjszakát jelentő) angliai utazáson 920 ezer forint volt a szállásköltség, egy tavaly márciusi kétnapos svájci úton 469 ezer forintba, egy tavaly júliusi, szintén kétnapos olaszországi úton pedig 582 ezer forintba került a szállás. Ehhez hasonló nagyságú szállásköltségek még csak megközelítőleg sem szerepeltek más hivatali vezetőknél, pedig többen közülük Lázárral azonos tisztséget viseltek.

2 fő, hét nap, 2 millió

A Miniszterelnökség korábban csak annyit árult el a szállásköltségek részleteiről, hogy azok nem egyedül Lázár János szállását fedezték, azt azonban nem közölte, hogy hány másik ember osztozott a költségeken. A Fővárosi Törvényszéken zajló per keddi tárgyalásán a Miniszterelnökség jogi képviselője ugyanakkor elárulta, hogy mindhárom kiküldetésen kétfős delegációk vettek részt, tehát a több mint 1,97 millió forintos költségen ketten osztoztak.

Az utazási napok számából az következik, hogy mindössze 4 éjszakáról van szó, tehát Lázárnak és társának szállása átlagosan közel 250 ezer forintba kerülhetett éjszakánként. De a szállásköltség akkor is 140 ezer forint fejenként, ha azt feltételezzük, hogy mindhárom utazáson az utolsó estét is külföldön kellett tölteniük. A Booking.com foglalási oldal ajánlataiból az derül ki, hogy például Londonban ennél jóval olcsóbban, már 80-90 ezer forintért is lehet akár ötcsillagos hotelben is szobát találni, bár vannak olyan szállodák is, ahol egy éjszaka több mint 300 ezerbe kerül. A Miniszterelnökség jogi képviselője azt nem közölte, hogy az egyes kiküldetéseken ki kísérte Lázár Jánost, csak annyit árult el, hogy az utazásokon minden esetben “közszolgálati alkalmazottak” vettek részt.

A bíróság szerint több részletet kell kiadni Lázár János utazásairólFotó: Hajdú D. András - Origo

A bíró a keddi tárgyaláson részítéletet is hozott. Kimondta, hogy a svájci és az olaszországi utazások esetében a Miniszterelnökségnek részletesebb tájékoztatást kell adnia arról, hogy Lázár János mit csinált a kiküldetései során, és válaszolnia kell azokra a kérdésekre is, hogy mely szállodákban szállt meg, illetve hogyan alakult a szállásköltség a hotelek és az utazások bontásában. Ez a döntés első fokon született meg, így nem jogerős, a Miniszterelnökség dönthet úgy, hogy fellebbez az ítélet ellen.

Úszómester vagy kompetens személy?

A Miniszterelnökség az Origo munkatársának kérdéseit az ügy kezdete óta azzal hárította el, hogy Lázár János a külföldi hírszerzést végző Információs Hivatalt felügyelő államtitkárként vett részt az utazásokon. A per során ugyanakkor a hivatal elárult néhány apró részletet a svájci és az olaszországi kiküldetésről. Az április végi tárgyaláson közölték, hogy Svájcban “egy német állampolgárral tárgyalt a magyar–német, valamint a magyar–orosz kapcsolatokról”, Olaszországban pedig “a Svájcba illegálisan vitt magyar pénzeszközökkel kapcsolatban folytatott tárgyalást, a tárgyalópartner által megjelölt szállodában”.

A bíró most kimondta azt is, hogy a Miniszterelnökségnek ennél részletesebb tájékoztatást kell adnia. Az ítélet szerint a hivatalnak azt ugyan nem kell elárulnia, hogy név szerint kivel találkozott Lázár, de azt igen, hogy milyen pozíciójú, tisztségű ember volt a tárgyalópartnere. “Egy úszómesterrel vagy egy kompetens személlyel tárgyalt?” – fogalmazott a bíró, aki hozzátette, hogy nem elegendő az az információ sem, hogy üzleti kapcsolatokról szóltak a tárgyalások, szerinte ennél precízebb megfogalmazású válaszra van szükség.

Az angliai utazásról azért nem született döntés, mert a Miniszterelnökség a per során közölte, hogy erről a kiküldetésről létezik egy minősített irat. Ebben az esetben előbb azt kell eldöntenie a bíróságnak, hogy ennek tartalmát miként ismerheti meg a bíró, majd azt, hogy a dokumentumból mi hozható nyilvánosságra.

A bírósági perben az Origo munkatársának jogi képviseletét a Transparency International nevű korrupcióellenes szervezet által felkért ügyvéd, Németh Zsolt látja el. Németh a per során úgy érvelt, hogy a Miniszterelnökség által az utazásokról kiadott információk azért is elégtelenek, mert nem derül ki belőlük, hogy “a közpénzeket pontosan mire és milyen módon használták fel”. A bíró a keddi részítéletben szintén azt mondta, hogy azért fontos megismerni a szállásköltségek részleteit, mert csak így lehet eldönteni, hogy “indokolt volt-e a közpénz felhasználása”.