Navracsics: Különösen szerencsés lenne, ha EU-biztosnak jelölnének

Vágólapra másolva!
A Heti Válasznak adott interjúban Navracsics Tibor leköszönő igazságügyi miniszter azt mondta, EU-biztosként hidat képezne Brüsszel és az ország között. Megmagyarázza azt is, miért nem támogatja a Fidesz a jobboldali pártcsalád európai bizottsági elnökjelöltjét, Jean-Claude Junckert.
Vágólapra másolva!

„Azért is szerencsés vagyok, mert ha megkezdhetem a külügyminiszteri munkát, rengeteg tennivaló vár. Nagy fantáziát látok benne. Az pedig különösen szerencsés lenne, ha ősszel EU-biztosnak jelölnének” – mondta a Heti Válasznak Navracsics Tibor leköszönő igazságügyi miniszter. A külügyminiszteri szék várományosa emlékeztet arra, hogy egyetemi múltja során is sokat foglalkozott az unióval, és ha biztos lenne, hidat képezne Brüsszel és az ország között.

Arra a kérdésre, hogy megéri-e mindössze fél évig külügyminiszternek lenni, és csupán előkészíteni a terepet Szijjártó Péternek, Navracsics csak azzal felel, hogy Szijjártóval remekül együtt tud dolgozni. Mint mondja, erre már akkor is volt jó példa, amikor 2006 és 2010 között frakcióvezető, illetve frakcióvezető-helyettes viszonyban voltak. Szerinte a Fidesz akkoriban sziszifuszi munkával jött fel a padlóról, ami összekovácsolta őket.

Navracsics megmagyarázza, hogy a Fidesz miért nem támogatja az Európai Bizottság elnöki posztjára Jean-Claude Junckert, az Európai Néppárt listavezetőjét. Szerinte nem ideológiai gyökere van a dolognak, és nem is személyes konfliktus, hanem intézményi vita áll a háttérben. Az európai pártok ugyanis a csúcsjelöltjeik bemutatásával megpróbáltak nyomást gyakorolni, mintha az Európai Parlament jelölhetné a bizottság elnökét, miközben ez nincs így, hiszen ez az Európai Tanács jogköre.