Az ügyészség megszüntette a bűnpártolás miatti nyomozást. A Nemzetbiztonsági Hivatal volt vezetője az exolajos Portik Tamással ebédelt. Nem történt bűncselekmény.

Bűncselekmény hiányában megszüntette az ügyészség a Portik-Laborc-találkozóval kapcsolatban hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntette miatt indult nyomozást – tájékoztatott a Központi Nyomozó Főügyészség. Nagy Andrea szóvivő szerint mivel minősített ügyről van szó, a nyomozás során beszerzett bizonyítékok és a megszüntetés indokai sem hozhatók nyilvánosságra. Nagy Andrea annyit mondott: a több mint egy éve tartó nyomozást május 22-én szüntették meg.

A Központi Nyomozó Főügyészség a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója közötti találkozók ügyében - hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt - az Alkotmányvédelmi Hivataltól (AH) érkezett bejelentés alapján rendelték el nyomozást. Amíg az AH nem oldotta fel a találkozók leiratának titkosságát, a nyomozás egésze titkos volt.

Az AH 2013. április 25-én oldotta fel Portik Tamás és Laborc Sándor két megbeszéléséről készült hangfelvétel titkosságát, és az anonimizált leiratokat feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának honlapjára. A dokumentumok szerint Portik és Laborc 2008-ban két másik ember társaságában kétszer találkozott. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre vonatkozó terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszíti a választásokat, és azt mondta, mindent megtenne, amit kérnek tőle.

Tavaly májusban megalakult az Országgyűlés Portik-Laborc-találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottsága is, amelynek elnöke az LMP-s Mile Lajos lett. A ténymegállapító albizottság - mandátumának kétszeri meghosszabbítása után idén február végéig tartó - munkája során több mint tucatnyi embert hallgatott meg, mindenkit, aki a találkozókban érintett volt, köztük Balajti Lászlót, az AH volt főigazgatóját, Szilvásy György volt titokminisztert, valamint Laborc Sándort és Portik Tamást.

A bizottság tagjai az utolsó ülésen hosszas vita és egyeztetés után, de végül egyhangúlag fogadták el a testület munkáját lezáró jelentést. Ebben többi között megállapították: hibaként értékelhető, hogy Laborc az első számú vezetőjeként nyilvános helyen, személyesen találkozott Portik Tamással.

A dokumentumot ismertetve Mile azt mondta: vélelmezhető, hogy Laborc és Portik tervezett együttműködése közéleti szereplők, bírók, ügyészek, rendőrök kompromittálására irányulhatott. A vizsgálat során azonban semmilyen adat, információ nem jutott a bizottság tudomására arra vonatkozóan, hogy a Portiktól származó információkat az NBH feladat- és hatáskörén túlmutató, jogellenes célra használta volna fel.

A jelentést, amelyben több hibát, mulasztást tárt fel a testület, március 28-án az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának honlapján is közzétették. E szerint rögzítették azt is, hogy Laborc "nyilvánvalóan valótlan tartalmú nyilatkozatot tett" a nemzetbiztonsági bizottság 2012. november 27-ei ülésén, továbbá, hogy a találkozók leirata szerint "Laborc meghatározta Portik számára a befolyásoláshoz szükséges eszközrendszert, a kompromittálásra alkalmas környezetet, valamint az ügy érdekében bűncselekmény elkövetését is elfogadhatónak tartotta".