Rogán szerint a főváros nem lesz szocialista kádertemető

Vágólapra másolva!
Átalakítaná az önkormányzati választási rendszert a Fidesz: a változások elsősorban a fővárost érintenék. A pártban még nem döntöttek arról, hogy ki lesz a főpolgármester-jelöltjük, de egyelőre csak Tarlós István neve merült fel.
Vágólapra másolva!

Nem lesz többé a szocialisták kádertemetője a Fővárosi Közgyűlés, mondta Rogán Antal, aki Kósa Lajossal közös sajtótájékoztatóján ismertette, hogyan módosítanák az önkormányzati rendszert. Rogán szerint a Fidesz azt szeretné, hogy a Fővárosi Közgyűlés olcsóbb, egyszerűbb és demokratikusabb legyen.

A Fővárosi Közgyűlésben a párt javaslatai szerint a 23 kerületi polgármester és 10, kompenzációs listán bejutott képviselő ülne. Ám a kompenzációs listán is csak olyanok szerepelhetnének, akik a választáson kerületi polgármester vagy főpolgármester-jelöltek voltak. Kompenzációs listát az a szervezet állíthat, amelyik legalább 12 kerületben tudott jelöltet indítani. A listán szereplő jelöltek sorrendjét pedig a pártok önállóan határozhatnák meg.

A Fidesz azt javasolja, hogy a Fővárosi Közgyűlésben a polgármesterek ne kapjanak külön javadalmazást, és csak a kerületükben vehessék fel a fizetésüket.

A parlament három hét alatt elfogadhatja a módosításokat, mondta Kósa Lajos. Szerinte Magyarországon az önkormányzati választásokon az emberek személyekre szavaznak, az egyetlen kivétel eddig a Fővárosi Közgyűlés volt. Kósa az LMP példáján szemléltette, hogy szerinte ez miért volt hátrányos és nem demokratikus: a párt 2010-ben bejutott a fővárosi közgyűlésbe, de két év múlva már nem volt képviselője. Holott a szavazóik azt szerették volna, hogy legyen. A jelenség oka egyébként az LMP szakadása volt, bár erre Kósa nem tért ki.

Enyhítenének a jelöltállítási szabályokon is: a főpolgármester-jelöltséghez 5000 ajánlás is elég lenne.

A Fidesz még nem döntött a párt főpolgármester-jelöltjéről, de Tarlós István az egyetlen, akinek a neve felmerül.

A Fidesz néhány kisebb jelentőségű, technikai módosítást is javasol. A kislistás módszerrel választó településeken eddig a jelöltek ábécésorrendben szerepeltek a listán, a javaslat értelmében ezentúl sorsolással döntenék el a sorrendet.

A polgármesterek javadalmazását a mostani módosítások nem érintenék, de Kósa szerint az őszi választás után azt is újra kell szabályozni.

Ellenzéki bírálatok

Végképp irányíthatatlanná tenné, és 23 részre szakítaná Budapestet a Fidesz javaslata, áll Horvát Csaba közleményében. Az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint a kormányban annyira félnek az önkormányzati vereségtől, hogy inkább teljesen felszámolnák a budapestiek demokratikus döntéshozatalát. Az ötlet felerősíti majd a kerületek közti erőforrásharcot, így egy-egy főút felújítása, városi szintű beruházás elindítása a korábbiaknál is több akadályba ütközik majd.

A döntést semmilyen szakmai érv nem támasztja alá, és az MSZP azt kéri, hogy a javaslatot elő se terjesszék az Országgyűlésben.

Választási csalásnak értékeli a Demokratikus Koalíció (DK) a budapesti választási rendszer átalakítására vonatkozó fideszes javaslatot - közölte Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt elnökségi tagja. A DK az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a törvénymódosítás életbe lép és azt javasolják az MSZP-nek és az Együtt-PM-nek, hogy tegyék ugyanezt.