Vágólapra másolva!
 A kishantosi gazdasűg utoljára 2010-ben nyújtott be közhasznúsági nyilatkozatot, így a kft. nem felel meg a közhasznúsági követelményeknek a VM szerint.
Vágólapra másolva!

Ügyészségi vizsgálatot kezdeményez a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Kft. ellen a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földügyekért felelős államtitkára, hogy megállapítsák, megfelel-e a kft. a közhasznúság szabályainak.

Bitay Márton az erről szóló sajtótájékoztatón azt mondta, azért fordul az ügyészséghez, mert utoljára 2010-ben nyújtott be közhasznúsági nyilatkozatot, így a kft. nem felel meg a közhasznúsági követelményeknek.

Az államtitkár szerint a Székesfehérvári Járásbíróság helyes és jogos döntést hozott csütörtökön a kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Kft. kontra állam perben, amikor kimondta, hogy a kishantosi cégnek nincs joga a helyi állami területek használatára.

A kishantosi gazdaság 452 hektár állami földterületen folytatta tevékenységét, amelynek bérleti joga tavaly októberben lejárt. A földterület hasznosítását a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet döntése értelmében 8 gazdálkodó, illetve gazdasági társaság kapta.

A kishantosi gazdaságért több civil szervezet és ellenzéki politikus szervezett akciókat és emelt szót, mondván, a projekt fontos a hazai biokultúra szempontjából, és európai szintű értéket is képvisel.