Botka László lesz az MSZP ideiglenes vezetője

2014.05.31. 11:30

Mesterházy Attila tapsot kapott az MSZP választmányi ülésén, ahol eldöntötték, hogy júliusban lesz tisztújítás, addig az országos választási bizottság vezeti a pártot, ennek elnökévé Botka László választották meg. Botka arra nem válaszolt, hogy lenne-e az MSZP elnöke. 

Még zajlik az MSZP választmányának az ülése, de közben Botka László választmányi elnök a sajtóval ismertette, milyen döntéseket hozott a testület. Eszerint az MSZP tisztújító kongresszusát összehívták július 19-re, a pártot pedig addig továbbra is az úgynevezett országos választási bizottság vezeti, ennek elnökévé Botka László választották meg. Ez azt jelenti, hogy a tisztújításig Botka László vezeti a pártot.

Úgy tudjuk, a gyűlés Mesterházy Attila volt pártelnök beszédével kezdődött, aki tapsot kapott a résztvevőktől. Mesterházy arra figyelmeztetett, hogy nem csak a jobboldal, hanem bizonyos baloldali politikusok is az MSZP vesztét akarják, amit mindannyijuknak meg kell akadályoznia.

A választmány folytatódik, most mondhatják el a küldöttek a véleményüket a választási eredményről, Mesterházy lemondásáról, illetve a párt által követendő stratégiáról. Az újságírók többször megkérdezték, hogy vállalná-e a MSZP vezetését, de nem válaszolt erre a kérdésre.

Videónk a választmányra érkező MSZP-s politikusokról

A héten több alapszervezet és ismert MSZP-s hevesen bírálta Mesterházy Attilát, így a pártelnök csütörtökön úgy döntött, nem várja meg, hogy szavazzanak róla, és minden tisztségéről lemondott. Ezután pénteken hat elnökségi tag is követte Mesterházy példáját, így teljes tisztújítás következik az MSZP-ben. Bővebben itt olvashat az ülés jelentőségéről. A párt választmányi ülése szombat délelőtt 10 órakor kezdődött el. 

Botka László sajtótájékoztatójaFotó: Tuba Zoltán - Origo