Vágólapra másolva!
A Fidesz olyan javaslatot írt bele az önkormányzati törvény módosításába, miszerint a jövőben az állampolgárok nem tudhatják meg, mely ajánlóíveken szerepel a nevük. Az áprilisi választások után felmerült a gyanú, hogy a pártok cserélgették egymás között az ajánlóíveket.
Vágólapra másolva!

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) figyelt fel arra a módosító javaslatra, amely az önkormányzati törvény módosító javaslatában szerepel. Eszerint lehetetlenné válna, hogy az állampolgárok megtudják, mely ajánlóíveken szerepelnek személyes adataik. A TASZ szerint a fideszes javaslat ezzel eltörölné a választási visszaélések feltárásának utolsó lehetőségét is.

A 2014-es országgyűlési választások után több esetben is felmerült, hogy a pártok cserélgették egymás között a választópolgárok adatait és aláírásait, ezek miatt a sejtett visszaélések miatt több feljelentés is született.

Az elmúlt hetekben három, elsőfokon nyertes perében mondta ki a Fővárosi Törvényszék, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által képviselt állampolgároknak joga van megtudni, mely ajánlóíveken szerepelnek személyes adataik. A választópolgároknak kérésükre meg kell kapniuk az ezzel kapcsolatos tájékoztatást az illetékes választási irodáktól minden választás során – tehát a közelgő önkormányzati választásokon éppúgy, mint az országgyűlési és EP-választásokon.

A TASZ nyertes pereiből kiderült: a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) álláspontjával ellentétben a választási irodáknak akkor is meg kell adni az ajánlóíveken kezelt személyes adatokkal kapcsolatos tájékoztatást, ha ez az adatok jelenlegi tárolási módja mellett jelentős munkával jár.

A civil szervezet álláspontja szerint ezek a bírósági döntések adják ma Magyarországon az egyetlen érdemi garanciáját annak, hogy ne élhessen bárki vissza következmények nélkül a választópolgárok személyes adataival a jelöltállítás során. A leleplezések egyetlen biztosítéka, hogy az állampolgárok maguk deríthetik fel, visszaéltek-e adataikkal - írták. A most benyújott módosító javaslat pont ezt a garanciát veszélyezteti.

A módosító javaslat szerint ezentúl ugyanis a választási irodáktól kizárólag a jelöltállítás jogerős lezárultáig kérhetnek tájékoztatást az állampolgárok az ajánlóíveken található személyes adataikkal kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy az eddigi hónapok helyett ezután mindössze pár nap áll a választópolgár rendelkezésére, hogy az adataival történt visszaélést kiderítse. Hiába derül fény a jelöltállítás jogerős lezárultánál később a visszaélést valószínűsítő tényekre: a visszaélés megtörténtéről már nem győződhetünk meg.