Jó biznisz felcsúti stadiont építeni és kaszinózni

2014.06.02. 17:04

Jó évet zárt Mészáros Lőrinc, a felcsúti stadion építésében is részt vevő cége a 2012-es árbevételét megduplázva, tízmilliárdos méretűvé nőtt tavaly. Az Andy Vajna nevéhez köthető kaszinó is jól teljesített 2013-ban, és megugrott a Közgép nyeresége is. A Tabán Trafik viszont a pénzügyi műveletein elszenvedett veszteségei miatt mégsem lett a trafiktörvény nagy nyertese. Mindez a május 31-ig közzétett beszámolók alapján derül ki. Az alábbi grafikonon megnézheti néhány fontos vállalkozás árbevételének és nyereségének (adózott eredményének) változását, az ábrák után pedig elolvashatja, hogy mi alapján választottuk ki a cégeket.

 

Az Origo azokat a közvetlenül vagy áttételesen magyar magánszemélyek irányítása alatt működő cégeknek a bevételét és nyereségét vizsgálta meg, amelyek valamilyen módon közérdeklődésre tarthatnak számot. Vagy azért, mert a tulajdonosaik kormányzati posztot is viselnek (Andy Vajna), vagy mert Orbán Viktorral személyes kapcsolatban vannak (Mészáros Lőrinc), vagy egy, a piacot átalakító kormányzati intézkedés legfontosabb érintettjei (Tabán Trafik). Megnéztük azokat a vállalkozásokat is, amelyek az elmúlt években a legtöbb pénzt nyerték közbeszerzésen, azaz ennek a listának az első 10, magyar magánszemélyek kezében lévő vállalkozását. Ide tartozik a Közgép, a Duna Aszfalt és az Euroaszfalt, ugyanakkor nem tartoznak ide a nyílt részvénytársaságként, vagy külföldi cég leányvállalataként működő cégek (Mol, Strabag, Swietelsky)

A cégek az összegek nagyságrendje szerint csoportosítva szerepelnek egyik vagy másik grafikonon, hogy a táblázatok áttekinthetőek legyenek. A Közgép és a Duna Aszfalt azért szerepel külön, mert bevételeik olyan nagyok, hogy azok mellett a többi cég adatai már eltörpülnének.

A táblázatok fejlécében választhatja azt a céget, melynek adataira kíváncsi, a két megjelenő oszlop pedig a 2012-es és a 2013-as számokat fogja mutatni. Az Andy Vajna kormánybiztos érdekeltségébe tartozó budapesti Las Vegas Casinót üzemeltető Las Vegas Casino Kft. például 2013-ban több mint másfélszeresére növelte bevételeit, a 2012-es 3,9 milliárd 6,2 milliárd forintra ugrott. Ugyanígy nőtt a nyereség is, az adózott eredmény a 2012-es 581 millióról 1 milliárd 688 millió forintra nőtt, és Vajna – mint a Las Vegas Casinót birtokló luxemburgi cég képviselője – úgy döntött, az adózott eredmény egészét kifizeti osztalékként. Ez az összeg pedig a luxemburgi tulajdonoscégre vonatkozó luxemburgi jogszabályok miatt adómentes.