Magyarország angolul tanítja az ukrán tiszteket

2014.06.03. 19:13

A NATO-tagállamok az Ukrajnán belüli polgárháborús helyzet békés, politikai eszközökkel történő megoldására, a konfliktus tárgyalásos rendezésére törekednek – hangsúlyozta Hende Csaba honvédelmi miniszter magyar újságíróknak adott nyilatkozatában.

Elmondta, hogy a NATO-országok védelmi miniszteri tanácskozásának első napján a résztvevők szolidaritásukról biztosították az eszmecserén részt vevő Mihajlo Koval ukrán ideiglenes védelmi minisztert. "Kifejezésre juttattuk, hogy Ukrajna demokratikus, független, területileg sérthetetlen állami léte olyan közös értékünk, amiből nem fogunk engedni" – tette hozzá.

Magyarország – közölte a honvédelmi miniszter – két területen nyújt katonai jellegű támogatást Ukrajnának: egyrészt folytatja a harcokban megsebesült ukrán katonák magyarországi rehabilitációját, gyógykezelését, másfelől felajánlotta ukrán tisztek számára budapesti angol katonai nyelvtanfolyamon való részvétel lehetőségét.

Hende Csaba beszámolt arról, hogy a NATO-miniszterek tanácskozásán – amely részben az atlanti szövetség szeptemberi walesi csúcstalálkozójára való felkészülés jegyében zajlik – elfogadtak egy 16 pontból álló listát, azokat a területeket kijelölve, ahol hiányosak a szövetségesek védelmi képességei, ezért fokozni kell az erőfeszítéseket.

A miniszter kitért arra, hogy ehhez növelni kell a védelmi költségvetést, véget kell vetni a korábbi évek azon káros gyakorlatának, hogy a NATO-országok nagy része évről évre fokozatosan lefaragta a védelmi kiadásokat. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország már 2012-ben elhatározta: 2016-ig szinten tartja, attól kezdve pedig évente a GDP 0,1 százalékával növeli a honvédelmi kiadásokat. Mint megjegyezte, a kormány ezt a vállalását eddig minden évben túlteljesítette, amikor különböző célokra pótlólagos forrásokat biztosított.

Hende Csaba elmondta, hogy a kedden kezdődött NATO-tanácskozás előtt megtartották Brüsszelben a Magyarországot, Lengyelországot, Csehországot és Szlovákiát összefogó visegrádi négyek (V4) egyéves magyar elnökségét lezáró védelmi miniszteri értekezletet. Az ülésen foglalkoztak a hónap végén a V4-es kormányfők által elfogadandó Budapesti Deklaráció védelempolitikai összefüggéseivel, valamint tárgyaltak a 2016. január elsején felállítandó V4-es harccsoport ügyéről.

"Örömmel jelentettem be – közölte a miniszter –, hogy a magyar kormány úgy döntött, közel 3 milliárd forintos külön forrást biztosít a költségvetésen felül arra, hogy ennek a harccsoportnak a közvetlen légi támogatása biztosítható legyen."

Ez azt a képességet jelenti, hogy a földi előretolt repülésirányítók által megjelölt célokra lézervezérlésű bombákat tudnak majd irányítani, vagyis megteremtik a Gripen repülőgépek levegő-föld csapásmérő képességét. Ezzel Magyarország Lengyelország mögött a második legnagyobb hozzájárulóvá válik a V4-es harccsoportban – jegyezte meg Hende Csaba. Mint hozzátette, a négyek megerősítették azon szándékukat is, hogy Ukrajnát az általa rendelkezésre bocsátható képességekkel bevonják a V4-es harccsoport tevékenységébe.