Az elvesztett szabadság gyászával magyarázza Orbán a megszállási emlékművet

2014.06.04. 12:00

Szabadságunk elvesztésének fájdalma vezeti a budapesti Szabadság téri emlékmű felállítóit - írta Orbán Viktor abban a válaszlevélben, amelyet harminc zsidó származású amerikai képviselőnek küldött, és amelyet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője juttatott el szerdán az MTI-hez.

A kongresszusi képviselők és szenátorok a Zsidó Világkongresszus honlapján május végén közöltek nyílt levelet, amelyben a Szabadság téri emlékmű megépítésére vonatkozó tervek felülvizsgálatát kérték a miniszterelnöktől.

"Egy függetlenségét oly büszkén ünneplő népnek, mint az amerikai, talán természetesnek tűnhet a magyarok ragaszkodása a szabadsághoz, és talán átélhető az a fájdalom, amelyet szuverenitásunk és szabadságunk elvesztése jelentett. 1944. március 19-től 1991-ig folyamatosan állomásoztak megszálló katonai csapatok hazánk területén. A szabadságunk elvesztésének fájdalma vezeti tehát az emlékmű felállítóit. Az a törekvés, hogy emlékeztessük az elkövetkezendő nemzedékeket a szabadság jelentőségére, és hogy milyen tragikus következményekkel jár egy nemzet életére szabadságának elvesztése. Az emlékmű felirata világos: Magyarország német megszállása, 1944. március 19. az áldozatok emlékére" - írta Orbán Viktor.

Az emlékmű felállítása sok indulatot váltott ki. Van, aki azért kritizálja, mert szerinte az emlékmű tagadja a magyar állam közreműködését több százezer ember meggyilkolásában, mások a szobor művészeti értékét és eredetiségét vitatják. Nem ez az első alkalom, hogy Orbán levélben magyarázza az emlékmű üzenetét.