Péntektől nyilvánosak a képviselők vagyonnyilatkozatai

2014.06.05. 18:42

A csütörtöki határidőig az összes országgyűlési képviselő leadta a vagyonnyilatkozatát – közölte Vejkey Imre, a parlament mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke csütörtökön.

Az országgyűlési törvény rendelkezései alapján a parlamenti képviselők, a nemzetiségi szószólók és a volt képviselők – akik az előző ciklusban még tagjai voltak a Háznak, a mostaniban azonban már nem – időben leadták a saját és a velük közös háztartásban élő házas- vagy élettársuk, gyermekeik vagyonnyilatkozatát.

A jelenlegi és a volt képviselők, valamint a szószólók nyilatkozatai péntektől nyilvánosak. Ezek az Országgyűlés holnapján érhetők majd el.

Vejkey Imre közölte továbbá, hogy vagyonnyilatkozatot adtak le – megbízatásuk megszűnése miatt – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságának tagjai is.

Az országgyűlési törvény kimondja, hogy a képviselőknek a megbízatásukat – azaz az alakuló ülést – követő harminc napon belül, majd utána minden évben január 31-ig kell vagyonnyilatkozatot tenniük.

A nyilatkozattételi kötelezettség azokra is vonatkozik, akiknek megszűnt a mandátumuk. Erre nekik is harminc napjuk volt a megbízatásuk megszűnése után.