Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár idén műtárgyat adott el 8,6 millió forintért, a tartozása kilencmillióval nőtt, 12,6 milliós készpénzvagyona eltűnt.

Pintér Sándor belügy- és Seszták Miklós leendő fejlesztési miniszter lesz a harmadik Orbán-kormány két legvagyonosabb tagja - derül ki a politikusok friss vagyonnyilatkozataiból.

Seszták MiklósForrás: MTI/Kovács Attila

A parlamenti honlapon péntekre virradó éjjel közzétett bevallások szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, tárca nélküli miniszter vagyona nem változott az év eddigi részében: továbbra is két II. kerületi ingatlan felét, valamint egy balatonfenyvesi üdülő haszonélvezeti jogát tüntette fel nyilatkozatában, értékesebb ingóságai között antik bútorait említi.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár - péntek délelőtti kinevezése után már miniszter - ingatlanvagyona változatlan: felerészben tulajdonolt hódmezővásárhelyi háza mellett ezúttal is 11 szántót tüntetett fel. A 2013. december 31-i vagyoni állapotához képest ugyanakkor változás, hogy négymillió forinttal 46 millióra növelte kötvényei értékét. Életbiztosításának összege és törzsrészvénye továbbra is ugyanannyi, 6,8 millió, illetve 6 millió forint.

Készpénzt mostani bevallásában nem tüntetett fel a politikus, ellentétben a néhány hónappal ezelőttivel, amikor még 12,6 millió forint készpénze volt. Pénzintézeti számlakövetelése továbbra is kétmillió, pénzintézetekkel szembeni tartozása viszont ötmillióval csökkent: 37,5 millió forintról 32,5 millióra. Magánszemélyekkel szembeni tartozása ugyanakkor jelentősen nőtt: az eddigi, összesen 18 millió forintnyi családi kölcsön 27 millióra hízott.

Földbérleti díjból, illetve díjelőlegből, valamint osztalékból származó időszakos jövedelme ötmillió forint volt. Vagyonnyilatkozatából az is kiderül, hogy Lázár János az idén műtárgyat értékesített 8,6 millió forintért.

Navracsics Tibor - aki az elmúlt négy évben közigazgatási és igazságügyi miniszter volt, a harmadik Orbán-kormányban pedig külgazdasági és külügyminiszter lesz - vagyona nem mutat változást: egy budakeszi 138 négyzetméteres lakóház felét tulajdonolja, és megvan a 2006-ban vett Renault-ja. Banki tartozása az év első harmadában mintegy 160 ezer forinttal lett kevesebb, jelenleg 7 millió 862 ezer forint.

Varga Mihály régi-új nemzetgazdasági miniszter ingatlanvagyona - két II. kerületi ingatlan és karcagi telkek - sem módosult, a tárcavezető azonban ezúttal már külön pontokban tüntette fel a budapesti ingatlanjaihoz tartozó garázsokat és tárolókat. Ezeket nem jelezte a január 31-én publikált bevallásában, de április 1-jén - a 2009-ben vett társasházi lakás esetében - kiegészítette velük nyilatkozatát.

Az 1,3 millió forintos életbiztosítása már nincs meg a miniszternek, és államkötvénye is harmadannyi, a korábbi mintegy 1,5 millió helyett 500 ezer forint értékű. Jelzáloghitele 400 ezer forinttal 7,9 millióra csökkent.

Seszták Miklós, aki péntektől Németh Lászlónét váltja a fejlesztési tárca élén, három kisvárdai ingatlanban tulajdonos, van egy XIII. kerületi lakása, egynek pedig - szintén e kerületben - felerészben haszonélvezője.
Az új kormánytag a vagyonos politikusok közé tartozik: 166 millió forintja van bankban, 4,5 millióval több, mint tavaly év végén. Ugyanakkor készpénze - egymillióval - 22 millióra, egyéb pénzkövetelése pedig - szintén egymillióval - 9 millió forintra csökkent. Banknak nem, csak magánszemélyeknek tartozik 9 millióval a korábbi 10 millió helyett.

Ügyvédként az év eleje óta - április 23-ig - bruttó 9 millió 279 ezer forintot keresett. Tavaly még választott bíróként is dolgozott, idén azonban ezt a tisztségét már nem gyakorolta. Seszták Miklós bevallásából emellett kiderül: tulajdonosa a kisvárdai Ramiris Autó Kft.-nek és 99,9 százalékban a Seszták és Társai Ügyvédi Irodának.

Pintér Sándor belügyminiszternek 24 ingatlana van az idén vett szurdokpüspöki és pásztói szántóval, legelővel és erdővel együtt. A tárcavezető őrzi 1995-ben örökölt Wartburgját. Forintban továbbra is mintegy 67,5 milliója, euróban 760 ezre, amerikai dollárban pedig 761 ezre van. Nyilatkozatából kiderült, még mindig nem adták meg neki a cégei eladásából származó, 2013-ban esedékes 500 millió forintos vételárrészletet, ahogyan a 610 millió forintnyi családi, baráti kölcsönt sem.

Az ő pénzintézettel szembeni tartozása is változatlan, 6,5 millió forint - derül ki a bevallásból, amely a kormányzati honlapon jelent meg, mivel ő nem képviselő.

Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások régi-új miniszterének vagyonában nem történt változás: még mindig egy XIII. kerületi lakást és három bükkszentkereszti ingatlant, továbbá 7 millió forint és 56 ezer euró megtakarítást ismertet. A miniszteri jövedelmén felül a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnökségéért járó havi 150 ezer forintot idén is jótékony célra ajánlotta fel, jelezte ugyanakkor: május 6-i hatállyal lemondott az NKA-elnöki tisztségért járó díjazásról.

Fazekas Sándor agrárminiszter vagyonnyilatkozatában egy pont sem változott: továbbra is Karcagon van családi háza és több szántója, emellett a Ferencvárosban lakása. A tárcavezetőnek Toyota Corollája van, megtakarítása pedig 1,4 millió forint.

Hende Csaba honvédelmi miniszternek több lett a bankban tartott pénze: 13,2 millióról 14,5 millióra nőtt. A tárcavezetőnek emellett megvan a II. kerületi 220 négyzetméteres és a szombathelyi 130 négyzetméteres lakása.

Mivel a harmadik Orbán-kormány tagjai közül Trócsányi László leendő igazságügy-miniszter nem országgyűlési képviselő - és eddig nem is volt miniszter -, neki csak később kell közzétennie vagyonbevallását.