Könnyen megbénulhat Budapest – interjú Kunhalmi Ágnessel

Kunhalmi Ágnes, MSZP
Vágólapra másolva!
Kunhalmi Ágnes úgy érzi, egyelőre nagy falat lenne számára az MSZP vezetése, a párt fővárosi elnöki jelöléséről viszont még gondolkodik. Szerinte a Fidesz csak azért változtatta meg az önkormányzati törvényt, mert másképp nem tudja megnyerni a fővárost, az új rendszernek azonban nem csak Budapesten lesznek súlyos következményei.
Vágólapra másolva!

Megváltozik a fővárosi önkormányzati választási rendszer, a közgyűlésnek ezentúl a főpolgármester mellett 23 kerületi polgármester és 9 listás képviselő lesz tagja. Mit szólnak ehhez?

Nagyon el vagyok keseredve. Láthatja most már az egész ország, hogy a Fideszben is tudnak számolni. Ugyanis, az április 6-ai országgyűlési választás fővárosi eredménye alapján, a Fidesznek nem lenne elég szavazata a többséghez Budapesten.

Ezt miből gondolja?

Azért változtatják meg az önkormányzati törvényt, azért akarják beültetni a polgármestereket a fővárosi közgyűlésbe, és megszüntetni az előző rendszert, mert egyszerűen nem jön ki a matek. Nem tudják másképp megnyerni a fővárost. Viszont van annál nagyobb baj is, hogy matematikailag és adminisztratív eszközökkel próbálnak választást nyerni. Az új rendszernek súlyosabb következményei lesznek. Én nagyon féltem Budapest egészét. Eddig a kerületek meghatározóan befolyásolták Budapest egész életét, de volt egy fővárosi közgyűlés, amely figyelt az „összbudapesti” érdekre a legszélső kerülettől a belvárosig. A fővárosban vannak olyan üzemletetési feladatok, mint például a BKV működtetése, amelyek olyan szemléletet feltételeznek, ahol figyelembe veszik valamennyi budapesti érdekét. Most viszont, ha csak polgármesterek ülnek majd a közgyűlésben, minden polgármester – teljesen ésszerűen – a saját kerületi érdekeit fogja hajtani, hiszen a kerületi polgároktól kapta a mandátumát. Ha a rendszert úgy alakítják át, hogy a részérdekek domináljanak, akkor bizony könnyen megbénulhat a főváros. És ennek lesz további következménye is. Egy ország fővárosa ugyanis, különösen Magyarországon, kiemelt pozícióban van: nagyon fontos a GDP-termelő képessége, a munkahelyteremtő képessége. Ma, ahogyan Budapest működik, meghatározza például, hogy lesz-e Debrecenben új kórház vagy Kazincbarcikán iskola.

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Ha már a mateknál tartottunk: önállóan készül az MSZP az önkormányzati választásra, vagy összehangolt baloldali jelöltállítást terveznek akár Budapesten, akár országosan?

Én azt az elvet vallom - és ezzel a lehetséges koalíciós partnerek vezetői is egyetértettek -, hogy először helyben kell megkötni a megállapodásokat. Ha konkrétan azt kérdezi, hogy hogyan áll Budapesten ez az egész összefogósdi, akkor azt kell, hogy mondjam, hogy vannak olyan kerületek, ahol egyből megállapodtak a felek, az MSZP, a DK és az Együtt-PM. Vannak olyan helyek, ahol szeretnének együttműködni, és azt várják, hogy országosan milyen döntés születik, de van olyan hely is, ahol civil szervezetek is csatlakoztak ehhez a megállapodáshoz. Valahol viszont nehézkesebben mennek a tárgyalások, és nyilvánvalóan lesznek olyan kerületek is, ahol nem fognak tudni a felek megállapodni. Az önkormányzati választás mindig más politikai és társadalmi logika alapján működik, mint egy országgyűlési választás, sokkal inkább a helyi ügyek, helyi személyiségek befolyásolják, mint a központi pártakarat.

Akkor nem lesz egy mindenkire érvényes országos megállapodás, egy kotta, amit követni kell, hanem mindenhol egyedi megoldásra törekszenek?

Ez az ésszerű, hiszen ez az életszerű is egyben. Nem biztos, hogy ami Kiskunmajsán működik, az a főváros 18. kerületében is működne. Ez már egy unikálisabb helyzet.

Elképzelhetőnek tartja, hogy lesz olyan település, ahol az LMP jelöltje mögé áll be az MSZP?

Nem tudom. Minden ügyet egyedileg kell megvizsgálni, ez a felektől is függ. Mi nyitottak vagyunk mindenre, hiszen a legfontosabb az, hogy mindenhol olyan potenciális vezetőket találjunk, akik jó gazdái, jó menedzserei tudnak lenni a településnek. És ami a legfontosabb, emberiek és érzékenyek. Ma ugyanis olyan érzéketlen politikával állunk szemben, amit véleményem szerint csak humánummal lehet ellensúlyozni.

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Azt mondják, hogy ön lesz a budapesti MSZP elnöke, hiszen április 6-án a legnehezebb körzetben (Simon Gábor körzete – a szerk.) indult, és mindössze néhány tucat szavazattal maradt csak le a Fideszes jelölttel szemben?

Elindult az országos és a fővárosi tisztújítás is. Sok jelölést kaptam, nagyon nagy bizalmat érzek, érzem a felelősségemet is. Ezt át kell gondolnom, de jólesik, hogy bíznak bennem a kerületi vezetőink, és a tagság is.

Ön szerint egy kívülről jövő főpolgármester-jelölt lenne a legesélyesebb, akit mindhárom baloldali párt tud támogatni, vagy ragaszkodna Horváth Csabához, netán egy harmadik opciót látna jónak?

Az MSZP-nek Horváth Csaba a jelöltje. De hónapokkal ezelőtt Horváth Csaba kiállt a nyilvánosság elé, hogy ha találunk olyan jelöltet, egy olyan menedzserszemléletű személyt, aki tudja üzemeltetni a várost, és mindenki támogatja, akkor ő nem lesz kerékkötője ennek a megállapodásnak. Budapesten is mindenre nyitottak vagyunk, hiszen – még egyszer mondom – a legfontosabb számunkra az, hogy jó gazdát találjunk a kerületeknek, és a fővárosnak is.

Ha már a posztokat emlegetjük, felmerült a neve az MSZP új elnökeként is. Mit szólt ehhez?

Jólesik amikor az embernek emlegetik a nevét, de egy politikusnak tudnia kell azt, hogy milyen ütemben halad előre. Az MSZP egy nagyon nagy és nagy múltú szervezet. Olyan vezetőt kell találni, aki már több poszton bizonyított. Úgy is fogalmazhatnék, hogy ez még nekem nagy falat lenne. Ez egy rendszerváltó párt, nem a kétezres évek elején alakult párt - nem degradálva senkit ezáltal, vagy nem minősítve az új pártokat. Sőt jobb lenne, ha egyébként sokszor élénkebb lenne a demokrácia Magyarországon, sajnos nagyon beszűkült egyébként az egész pártelitünk, de ezt csak zárójelben teszem hozzá.

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Tóbiás Józsefet emlegetik a legesélyesebbként az elnöki posztra, pedig korábban Botka László volt a favorit.

Botka László maga jelentette be, hogy nem kíván indulni.

Nem próbálják meggyőzni?

Botka László el tudja dönteni, hogy mit szeretne. Szerintem nagyon sok jelölést fog így is kapni. Tóbiás József is sok jelölést kap majd, és amit Botka László mondott, én is csak meg tudom erősíteni: Tóbiás József jó szervező. Nekünk egy az értékrendünk, egy ideológiát vallunk, és sok poszton bizonyította már a pártban, hogy jó menedzser.

Hirtelen belecsöppent a parlamenti politizálás világába, belelátott a kampány, a botrányok kapcsán az árnyoldalaiba is. Mit tapasztalt az elmúlt hónapok alatt?

Érdekes, én korábban is bejártam az Országgyűlésbe, csak a szakértői páholyban ültem. Most kicsit előrébb ülők, de úgy látom, nagyon megváltozott a hangulata a parlamentnek. Nem ilyen volt. Már az előző négy év alatt is sokat romlott, az a munkafolyamat, ami a demokratikus volta az Országgyűlésnek. Most pedig mintha még lélekölőbb lenne. Őszintén szólva én jobban szeretek kint lenni az emberek között. Akkor érzem jól magam, amikor a választók között vagyok. Hadd mondjak egy példát: a Budapest-törvénnyel kapcsolatban rengeteg kritikánk volt, egymás után nyomtuk a kétperceseket, és felszólaltunk, és a Fidesz nem is reagált. Nem válaszolt. Nem szállt vitába. Úgy éreztem, azt akarták, hogy csak legyünk túl rajta, hogy „tudjuk, hogy igazatok van, de ezt kötelezően meg kell csinálnunk, ezt a kört tudjuk le, és kész”. Nem ebből a házból lehet az emberek lelkéig eljutni, úgy érzem.