Vágólapra másolva!
Átalakul a Fővárosi Közgyűlés, ezentúl a 23 kerületi polgármesterből képviselő lesz.
Vágólapra másolva!

Aláírta Áder János köztársasági elnök az önkormányzati választási törvény főként a Fővárosi Közgyűlést érintő módosítását – derül ki az Országgyűlés honlapjáról. Az államfő még hétfőn szignálta a törvényt, amely kedd délig még nem jelent meg a Magyar Közlönyben.

A parlament június 10-én fogadta el a fideszes és KDNP-s képviselők által benyújtott, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló, valamint a választási eljárásról szóló törvény módosítását. Az előterjesztést 133 igen szavazattal, 53 nem ellenében hagyta jóvá a Ház.

A jogszabály alapján átalakul a Fővárosi Közgyűlés, és ezentúl a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és 9 listás képviselő lesz a tagja. A listáról a kerületek lélekszáma alapján súlyozva osztják ki a mandátumokat. A közgyűlési döntéseknél bevezetik a kettős többség elvét. Változtattak az ajánláson is, így a nagyvárosokban könnyebb lesz polgármesterjelöltté válni. Emellett enyhítettek az önkormányzati képviselők és a kistelepülési polgármesterek összeférhetetlenségi szabályain.

A törvény módosítása ellen tiltakoztak ellenzéki pártok, az MSZP és az Együtt–PM is azt kérte Áder Jánostól, hogy ne írja alá az Országgyűlés által elfogadott jogszabályt, hanem normakontrollra küldje el az Alkotmánybíróságnak (AB). Ha az államfő aláírja, akkor a szocialisták az Alkotmánybírósághoz fordulnak – közölték még az előterjesztés benyújtásakor. A DK is azt nyilatkozta, hogy normakontrollt fog kérni.

A Jobbik közölte, minden jogi lépést megtesz annak érdekében, hogy a választási rendszer változtatásai ne léphessenek életbe az őszi önkormányzati választások előtt. Az Együtt–PM jelezte, hogy az összes jogi és politikai eszközt felhasználja a tiltakozáshoz. Az LMP szerint sportszerűtlen lépés, és megkérdőjelezi a verseny tisztaságát, hogy a Fidesz politikusai néhány hónappal az önkormányzati választás előtt akarnak belenyúlni a budapesti választási rendszerbe.

A Fidesz azzal érvelt a változtatás mellett, hogy a kerületek érdekei markánsabban tükröződnek majd az új összetételű Fővárosi Közgyűlésben.