Lázárnak csak a munka jutott az álomutazásokból

Vallauris Golfe Juan Riviéra Lázár János
Golfe Juan
Vágólapra másolva!
Picasso is beleszeretett abba a francia tengerparti városba, ahova Lázár János háromszor is ellátogatott az elmúlt években Hódmezővásárhely pénzén. Ideje azonban, mondják, nem volt élvezni a Riviérát, mert a két város kerámiáinak ügyével volt elfoglalva. Összegyűjtöttük, mi mindent hagyott ki Lázár a sok munka miatt.
Vágólapra másolva!

"Ha valaki azt gondolja, hogy én szeretek utazni, és a saját szórakozásomra utazok a világban a privát barátaimmal vagy ismerőseimmel, az abszolút nem ismer. Ha valaki utál utazni, az például én vagyok" – mondta Lázár János az Indexnek nemrégiben, miután az Origo megírta, hogy állami pénzből kétmillió forintot költött három utazásra.

Szerdán a Blikk cikket közölt arról, hogy 2006 és 2012 között polgármesterként hányszor és hova utazott a város pénzéből. A fenti vallomása alapján kész tortúra lehetett, hogy Hódmezővásárhely egyik testvérvárosába, a francia Riviérán, Cannes mellett fekvő Vallauris Golfe-Juanba háromszor is el kellett utaznia, ráadásul mindig több mint egy hétre, strandidőben.

Lázár János más nyugat-európai testvérvárosokba is ellátogatott, de a kelet-európai kapcsolatokat a hivatalos utazások alapján nem nagyon ápolta. Megkerestük a Miniszterelnökséget kérdéseinkkel, hogy megtudjuk, miért éppen ezekbe a városokba látogatott el, és mi volt a látogatások célja. A válaszukban azt írták, hogy a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak igen kiterjedt a testvérvárosi kapcsolatrendszere, Lázár János pedig polgármesterként többtucatnyi meghívást kapott ez alatt a hat év alatt. "Nagy részüknek azonban nem tudott eleget tenni, mivel az ideje, a munkája nem engedte utazni." Azt is megjegyezték, hogy az utazások alatt csak a munkaprogramokon vett részt, "arra nem jutott ideje, hogy például a francia Riviéra adottságait élvezhesse".

Összeszedtük, hogy mit láthatott és mit hagyott ki Lázár János Hódmezővásárhely pénzéből.

A városok, amelyekbe volt ideje elutazni

Vallauris Golfe-Juan

A Földközi-tenger partján, Cannes szomszédságában fekvő harmincezres francia kisváros igazi pálmafás álomnyaralóhely. A város azonban nemcsak a tengerből él, nagy hagyománya van a kerámiaiparnak is. A képek és a leírások alapján nem lehet csodálni, hogy egy látogatása alkalmával Pablo Picasso is úgy beleszeretett a városba, hogy hosszú évekre odaköltözött. Kevés szobrainak egyike, a Férfi báránnyal is a városban áll.

Hódmezővásárhely honlapjáról kiderül, hogy a két város egyáltalán nem alaptalanul talált egymásra: már negyven évvel ezelőtt is volt közöttük kapcsolat, miután mindkét település híres a kerámiagyártásáról. Már a rendszerváltás előtt is voltak közös kiállítások, művésztalálkozók, de ahogy a város honlapján Lázár János még 2007-ben írta, a magyar rendszerváltás és az EU-csatlakozás "újító erővel töltötte fel a két város kapcsolatát". A honlap szerint a francia város elöljárói is többször jártak Vásárhelyen, például 2009-ben, amikor Dominique Sassi, Vallauris-Golfe Juan volt kulturális alpolgármestere mondott köszöntőt egy kiállításmegnyitón.

A Miniszterelnökség Origónak küldött válaszai szerint Lázár is főleg a kerámiákkal foglalkozott a Riviérán. "A francia testvérvárosba első alkalommal azért utazott, hogy előkészítse a két város 40 éves testvérvárosi kapcsolatát megünneplő 2008. év közös rendezvényeit, 2008-ban pedig a már említett ünnepségen vett részt. Egyik utazása alkalmával pedig Pablo Picasso Vallaurisban töltött évei alatt készült kerámiáinak Hódmezővásárhelyen történő kiállítását, annak szervezését intézte. Ezt az országos figyelmet is felkeltő kiállítást egyébként Szili Katalin akkori házelnök nyitotta meg" – írták.

Haarlemmermeer

Lázár János kétszer is elutazott a holland nagyvárosba, ahol – jobbára tudtán kívül – nagyon sok magyar turista is megfordult, ugyanis ebben a városban van a Schiphol reptér, amelyet a fapados légitársaságok használnak. A város 1989-ben lett Hódmezővásárhely partnere. A magyar város honlapjáról nem derül ki, hogy mi alapozta meg ezt a kapcsolatot, de az igen, hogy a testvérvárosi szerződésben olyan nagy ívű célokat tűztek ki, mint hogy a holland városban ismerjék meg jobban Hódmezővásárhelyt, és fordítva.

A Blikk cikkéből nem derül ki, hogy Lázár János mikor járt Hollandiában, de az biztos, hogy az ottani vezetők is voltak Magyarországon: 2008-ban díszközgyűlésen újították meg a két város kapcsolatát.

Ulm

A Németországban kicsinek számító, 125 ezer fős nagyvárosnak ugyan nincs formális testvérvárosi kapcsolata Hódmezővásárhellyel, de a két város vezetőinek nyilatkozatai szerint nagyon jó kapcsolatot ápolnak több mint húsz éve. A német egyetemi városba nemcsak Lázár János, hanem például a hódmezővásárhelyi iskolások közül is sokan eljutottak tanulmányi kirándulásra. A munkaprogramok mellett arra talán jutott ideje a polgármesternek is, hogy megcsodálja az ulmi székesegyházat, amely a világ legmagasabb, több mint 161 méteres templomtornyával büszkélkedik.

Bruckneudorf

Magyarul Királyhida. A határ menti osztrák kistelepülés leginkább a Ferenc József császárnak emléket állító parkjáról nevezetes, és arról, hogy itt játszódik a Svejk egyik fejezete. A hódmezővásárhelyieknek rossz emléket jelent: a város honlapja szerint a második világháború végén itt estek fogságba a vásárhelyi leventék. Erre emlékezve minden évben küldöttség utazik Vásárhelyről a csaták helyszínére, és megemlékezést tartanak az ott felállított kopjafánál.

Aknaszlatina

Bár a Blikknek kiadott adatokban nem szerepel Lázár János polgármesteri útjai között az ukrajnai testvérváros, a Miniszterelnökség Origónak küldött válasza szerint Lázár János az ő meghívásuknak is eleget tett. A sóbányászatáról és sós taváról ismert településen jelentős magyar kisebbség él. A két város közötti kapcsolatokat egy baráti társaság is ápolja.

A testvérvárosok, amelyeket nem látogatott meg

Románia: Arad, Nagybánya, Bereck, Torda

Hódmezővásárhely kiterjedt testvérvárosi kapcsolatait jól jelzi, hogy négy romániai város is a partnerük. Arad olyan közel van Vásárhelyhez, és olyan fontos történelmi hagyományai vannak, hogy nehéz elképzelni, hogy ott nem járt polgármesterként Lázár János. Berecknek még hálás is lehetett a város, mert az egyik játszótér felújításakor ötven köbméter fát kaptak tőlük teljesen ingyen. A munkalátogatásba talán belefért volna az is, hogy a vásárhelyi delegáció Aradon megnézze az emlékművet, Tordán a sóbarlangot, Nagybányán pedig a belvárost.

Szerbia: Sokobanja, Torontálvásárhely, Zenta

A szerbiai testvérvárosok többször is vendégeskedtek Hódmezővásárhelyen a város honlapja szerint, így szinte biztos, hogy náluk is járt vásárhelyi delegáció. Bár egyik város sem olyan festői, mint a francia Riviéra, mindegyik megérhet egy látogatást. Sokobanja jól ismert fürdőhely szép vízesésekkel, Zenta pedig a vajdasági magyarság egyik legfontosabb települése, tele szép történelmi épületekkel.

Kelme

A litván kisvárost főleg kirándulóknak ajánlják, több tucat tóval, folyókkal, ritka növény- és állatvilággal várja a látogatókat.

Vidin

Hódmezővásárhelynek Bulgáriában is van kapcsolata, a Duna partján fekvő, közel ötvenezres városnak gazdag történelmi hagyományai vannak, fő attrakcióját a megmaradt építészeti emlékek jelentik, de a magyaroknak fontos lehet a Kossuth-ház is, ahol a szabadságharc bukása után Kossuth sok időt töltött.

Zgierz

A nagy múltú lengyel kisvárossal már Lázár János polgármestersége idején kötöttek testvérvárosi szerződést Hódmezővásárhelyen. A város honlapjáról nem derül ki, hogy miért esett rájuk a választás.

Tamar

Az alig több mint 2000 fős kisváros ugyan a Holt-tenger mellett fekszik, de nem tűnik egy turistaparadicsomnak: a nevére keresve a Google leginkább csak a tengerre telepített fúrótornyokról ad képtalálatokat. A testvérvárosi kapcsolatot a hódmezővásárhelyi honlap szerint a kulturális és mezőgazdasági kapcsolatok alapozták meg.