Csak az MSZP-nek ártott az EP-választás

2014.06.19. 16:30

Fölényesen vezet a Fidesz, a Jobbik stabilan második, a gyengülő MSZP pedig még mindig őrzi harmadik helyét az Ipsos friss kutatása szerint. Gyurcsány Ferenc pártja már nagyobb, mint az LMP. A baloldali pártok főleg a fővárosban erősek.

Az Ipsos legfrissebb felmérésében a pártok sorában továbbra is a Fidesz áll az első helyen, a Jobbik a második legerősebb, az MSZP támogatottsága csökkent, de a baloldalon még mindig a legnagyobb. A közvélemény-kutató június 6–13. között ezer felnőtt, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár megkérdezésével készítette a kutatást.

Az Ipsos közleménye szerint az európai parlamenti választások eredménye lényegében csak az MSZP támogatottságán hagyott nyomot. A kutatócég felmérése szerint az elmúlt egy hónapban 11-ről 8 százalékra csökkent a szocialisták tábora a választókorú népességben. Ugyanakkor, mint hozzátették, a baloldali ellenzéken belül továbbra is az MSZP-nek van a legtöbb híve, a Demokratikus Koalíció (DK) – 1 százalékpontot javítva – 4 százalékot tudhat maga mögött, míg az Együtt–PM-et – akár a múlt hónapban – 2 százalék támogatja. A felmérés szerint az LMP tábora a teljes lakosság körében 3 százalékos.

A Fidesz táborának nagysága nem módosult az elmúlt hetekben, továbbra is 37 százalékos, így – mint írták – óriási fölénnyel vezeti a rangsort. A Jobbik támogatottságának aránya sem változott, 12 százalékon maradt. "Most már egyértelműen a nemzeti radikális párt a második legerősebb politikai erő" – fogalmazott a közleményben az Ipsos.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 57 százalékon áll, a Jobbik 18 százalékon. A szocialisták 10 százalékot érnek el az aktív szavazók csoportjában, a DK 6, az Együtt–PM 4 százalékot. Az LMP ismét a bejutási küszöb környékén áll, a biztos szavazók 4 százaléka támogatja.

A közvélemény-kutató cég a közleményben kitért arra is, hogy a baloldali pártok együttesen a társadalom széles rétegeit elérik, de még így is van néhány csoport, akikhez alig, nagyon gyengén kötődnek. Az MSZP például a fiatalok – a 20-as, 30-as korosztály – körében 3-4 százalékra számíthat. Az idősebbeknél viszont nagyobb a szocialista párt támogatottsága: a 65 év felettiek körében 20 százalékos.

A Jobbik nemcsak országosan előzi meg az MSZP-t, hanem a társadalmi csoportok többségében is. A fiatalok körében kifejezetten nagy a Jobbik előnye a szocialistákkal szemben: 18, illetve 4 százalékon állnak. Az MSZP két társadalmi közegben tud a Jobbik elé kerülni: a 60 év felettiek körében, valamint a fővárosban – írta az Ipsos.

A DK is inkább az idősebb korosztályban talál támogatókat, az 50 évnél idősebbek 6, a náluk fiatalabbak 2 százalékára számíthat. Az Együtt–PM viszont inkább a húszas-harmincas éveikben járók között rendelkezik átlag feletti, 4 százalékos táborral.

Mindhárom baloldali párt a fővárosban a legerősebb, míg a falvakban a leggyengébb. Ez egyben azt is jelenti, hogy a községekben lényegében csak a Fidesz és a Jobbik van jelen, a többi pártnak – ideértve az LMP-t is – csak 1–3 százalékos tábora van – olvasható az Ipsos közleményében.