Nem jár az atomvonat, azaz nem érkeznek vasúti szállítmányok Oroszországból az atomerőműveket működtető üzemanyaggal – írja a Népszabadság. A lap szerint információt osztották meg a képviselőkkel a parlament nemzetbiztonsági bizottságának keddi zárt ülésén. A lap szerint a térség államai – Románia kivételével – Oroszországtól vásárolják a fűtőanyagot atomerőműveikhez.

A nukleáris üzemanyagot szállító vonat egyrészt a fegyveres konfliktus és a bizonytalan hatalmi viszonyok miatt nem közlekedik. A képviselőket viszont arról is tájékoztatták, hogy nincs gond, mert az összes érintett ország (Ukrajnát is beleértve) a megoldásban érdekelt, és már keresik az alternatív útvonalakat.

A paksi erőműnek kétévnyi működésre elegendő fűtőanyagkészlettel kell rendelkeznie. A lap szerint 2011 decemberében keresztülment egy atomvonat Kiskunhalason Baja felé, az erőmű irányába. Vagyis akkor, ha tavaly decemberben is rendben megérkezett a szállítmány, akkor legközelebb 2015 decemberében kellene jönnie a következő atomvonatnak – olvasható a Népszabadságban.