Húszmilliót tart Mészáros Lőrinc a párnacihájában

Nyilvánosságra hozták a felcsúti polgármester vagyonnyilatkozatait, Mészáros Lőrinc
Felcsút, 2013. május 11. Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Mészáros Lőrinc, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke (b, a kormányfő mellett) nézi a labdarúgó NB II 26. fordulójában a Nyugati csoportban rendezett Puskás Akadémia-Kaposvári Rákóczi II mérkőzést Felcsúton 2013. május 11-én. Az összecsapást a Puskás Akadémia 2-0-ra megnyerte és feljutott NB I-be. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Mészáros Lőrinc teljesen a saját elhatározásából nyilvánosságra hozta vagyonnyilatkozatait. Eszerint 400 millió forintja van takarékban, 20 millió készpénzben, egy 2008-ban vásárolt Audi A5-össel jár, tartozása nincs. Annyi földje van, hogy külön mellékletben, ötoldalas táblázatban sorolta fel őket, a polgármesteri munkájáért nem kap fizetést, 943 milliós forintos osztalékot vett fel a Mészáros és Mészáros Kft.-ből 2013-ban.
Vágólapra másolva!

Felcsút honlapján nyilvánosságra hozták Mészáros Lőrinc polgármester vagyonnyilatkozatait. A törvény szerint nyilvános információnak számító vagyonnyilatkozatokat az önkormányzat csak pereskedés után adta ki. A vagyonnyilatkozathoz fűzött kommentárban Mészáros Lőrinc azt írja, hogy "bár sem a sajtó, sem a sajtóhoz áttételesen köthető magánszemélyek nem tudtak a puszta kíváncsiságtól és vélt, vagy valós tényeken alapuló, negatív következtetésre okot adó hírek megjelentetésén túl valós célt megjelölni, saját elhatározásomból úgy döntöttem, hogy településünk honlapján közzéteszem polgármesterségem időszakában benyújtott vagyonnyilatkozataimat".

Mészáros Lőrincnek

  • 400 millió forintja van takarékban, ez 2012-ben 200 millió volt
  • 20 millió forintja van készpénzben, egy évvel előtte 60 millió volt
  • van egy 2008-ban vásárolt Audi A5-öse
  • tartozása nincs
  • annyi földje van, hogy külön mellékletben, ötoldalas táblázatban sorolta fel őket
  • a polgármesteri munkájáért nem kap fizetést.
  • 943 milliós forintos osztalékot vett fel a Mészáros és Mészáros Kft.-ből 2013-ban, egy évvel előtte ez 60 millió forint volt.
A képre kattintva még több Mészáros-föld, -legelő és -erdő nyílik! Forrás: Felcsút.hu

A vagyonnyilatkozatokból jól látszik, hogy milyen rohamosan gyarapodott Mészáros Lőrinc vagyona az elmúlt négy évben. 2010-ben összesen 30 millió forint megtakarítása volt: 10 millió forint takarékbetétben, és 20 millió forint készpénzben. A következő évre még csak 20 millióval tudta gyarapítani a vagyonát, de aztán hirtelen 260 millió forintra ugrottak a megtakarításai, tavaly pedig már összesen 420 millió forintja volt. Ez azt jelenti, hogy négy év alatt megtizennégyszerezte a megtakarításait.

Forrás: Origo

És ez még mindig semminek tűnik ahhoz képest, hogy milyen rohamosan nőttek a bevételei. Cégéből, a Mészáros és Mészáros Kft.-ből 2010-ben még csak 10 millió forint osztalékot tudott kivenni, tavaly már majdnem százszor annyit, közel egymilliárd forintot. Különösen az utolsó év sikerült jól, mert 2012-ben ennek még csak harmada volt az osztalék.

A cégtől Mészáros fizetést is kap: 2010-ben havi bruttó 200 ezer forintért vezette a céget, tavaly már csak tanácsadó volt a cégben, ezért kapott 1,7 millió forintot. Polgármesteri munkájáért kapott fizetését csak a 2013-as bevallásában tüntette fel, akkor több mint 2,5 millió forintot kapott.

Forrás: Origo

Mészáros Lőrinc gázszerelőként kezdte Felcsúton, ő vezette be a településen a gázt a házakba, majd egyre nagyobb megrendeléseket kapott, és ezzel egy időben az építőipari kivitelezésbe is belefogott. A kétezres évek második feléig kizárólag a versenyszférából építette a cégét, a politika, a közélet nem érdekelte.

A foci a hobbija volt, szponzorálta a helyi csapatot, a meccseikre kijárt, ott ismerte meg 1999-ben az edzésre járó Orbán Viktort. Ő lett később az akkor éppen ellenzékben politizáló Orbán Viktor által alapított Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke, társadalmi munkában. Ez az alapítvány tartja fenn a 2006-ban indult felcsúti fociakadémiát. 2008-tól fellendült Mészáros akkortájt nehéz helyzetben lévő cége, majd 2010 után egyre több közbeszerzést is nyert a vállalkozás. 2011-ben Mészáros egy időközi választáson lett Felcsút polgármestere.

A 2012-es fejér megyei földpályázatoknak Mészáros és a családja volt az egyik nagy nyertese. A Fejérben kiosztott földek 23,7 százalékát szerezte meg érdekeltségein, illetve családtagjain keresztül: Búzakalász 66 nevű kft.-je például összesen 984 hektárnyi kajászói, óbaroki, valamint váli földre nyert bérleti jogot. Ehhez nyert még 94 hektárt a felesége, Mészáros Beatrix és 145-öt a testvére, Mészáros János. Októberben a Blikk azt írta, hogy Mészáros Lőrinc pályázaton kívül is kapott állami földeket, Alcsútdobozon három földdarabhoz jutott.

A felcsúti polgármester környezete a trafikpályázatokon is a legjobb koncessziókat szerezte meg: az ország mind a 19 Auchanjában a felcsúti Mészáros család tagjai, az ő érdekeltségeik, illetve a szűk környezetükbe tartozók nyithattak trafikot.

Mészáros bekerült a leggazdagabb 100 magyar közé, 6,9 milliárdosra becsült vagyona a 88. helyre volt elég a listán.

A 444.hu tavaly ősszel kérte el a polgármester-vállalkozó vagyonnyilatkozatát a felcsúti önkormányzattól, de mindeddig nem kapta meg. A lap bírósághoz fordult, de első körben visszautasították őket, majd a másodfok ezt az elutasítást hatályon kívül helyezte. A következő tárgyalás épp holnap lett volna.

A gázszerelőből lett milliárdos vállalkozó, nagybirtokos és polgármester Mészáros Lőrincről készült portrénkat itt olvashatják, itt pedig a vállalkozásainak és pályázatainak kimagasló eredményességéről írtunk.