Romademonstráció lesz Miskolcon

Vágólapra másolva!
Demonstrációra készülnek Miskolcon a romák, mert szerintük az úgynevezett nyomortelepek felszámolásáról szóló határozat – amelyet a városi közgyűlés a májusi ülésén fogadott el – diszkriminatív, hátrányosan érinti a telepeken élőket.
Vágólapra másolva!

Váradi Gábor, a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke bejelentette, június 25-én délután a demonstráció résztvevői a miskolci városháza elé vonulnak. A kisebbségi vezető azt is közölte: nyílt levelet fogalmaztak meg Orbán Viktornak, kérve a miniszterelnököt, hogy segítsen megoldani az "egyre kritikusabb válsághelyzetet".

Szerintük Borsodban romának lenni évek óta egyre nagyobb megpróbáltatást jelent, "nem elég a szegénység, de a szélsőjobb politikai szervezetei egyre fenyegetőbben lépnek föl velünk, cigányokkal szemben" - mondta. Tájékoztatták a miniszterelnököt arról, hogy a miskolci önkormányzat által alkotott rendelet, amely névleg a "nyomortelepek" felszámolását célozza, újabb szintre emelte az előítéletességet.

A levélben írtak szerint a "rendelet szövege persze kerüli a cigányság kollektív megbélyegzését, de a helyi politikusok nyilatkozatai úgy értelmezik a helyzetet és a városvezetés törekvéseit, hogy abban egyértelműen potenciális veszélyként, közbiztonsági kockázatként jelenik meg a cigányság". A rendelet minden kiköltöző családnak milliós nagyságrendű támogatást helyez kilátásba, de szigorúan csak a városon kívüli ingatlanvásárláshoz, ezzel mintegy arra ösztönözve az itt lakókat, hogy ezért az egy-két millió forintért adják fel mindazt, amit a nagyvárosban való lakás jelent, például a színvonalasabb oktatást, a több munkalehetőséget, az itt kialakult kapcsolataikat - áll a miniszterelnöknek címzett nyílt levélben.

A cigány kisebbségi önkormányzat szerint ez a rendelet "önmagában is embertelen, hiszen a legfontosabb erőforrásaitól fosztja meg azokat, akik amúgy is a leginkább támogatásra szorulnak". A romák úgy vélik, hogy igazi veszélyt az jelent, amit a rendelet kiváltott: borsodi települések sorra jelentették be, hogy nem engedik letelepedni a Miskolcról kiköltözőket. A folyamatok irányítása láthatólag kicsúszott a város vezetőinek kezéből, egyre inkább a szélsőjobb diktál, a miskolci városvezetés által képviselt politika pedig egyre kevésbé különböztethető meg a szélsőjobb rasszista, gyűlöletre építő politikájától - fogalmaz a miniszterelnökhöz címzett nyílt levél.

A miskolci közgyűlés májusban a Fidesz-KDNP-frakció javaslatáról többségi szavazással úgy döntött, hogy felgyorsítja a miskolci nyomortelepek felszámolását, szándékaik szerint megszüntetnék ezeket a telepeket. Az előterjesztés szerint mindazoknak, akik elhagynák az ottani lakásokat, és más településeken vásárolnának magasabb komfortfokozatú lakásokat, 1,5-2 millió forint támogatást adnának, azzal a feltétellel, hogy az ingatlanokat öt évig nem adhatják el. A Fidesz-KDNP-frakció a miskolciak felhatalmazását kérve a héten aláírásgyűjtést indított. Tájékoztatásuk szerint az íveket már több ezren írták alá.

Ugyancsak aláírásgyűjtésbe kezdett a Jobbik helyi frakciója is, szerintük ugyanis nem szabad fizetni azoknak, akik tönkretették önkormányzati lakásukat. A törvény erejével kell távozásra bírni a renitenseket, a nyomortelepeket pedig ingyen ki lehetne üríteni, és ez a jogszabályok alapján a városnak kötelessége is lenne. Az MSZP városi szervezete szerint undorító hecckampányt folytat a Fidesz és a Jobbik, hazug aláírás-gyűjtési akciókkal, megfélemlítő vonulgatásokkal azt a látszatot igyekeznek kelteni, hogy az ilyen telepeken élők egytől egyig csalók és bűnözők.