AZ EBESZ vizsgálja a kormány döntéseit

Vágólapra másolva!
A civilek elleni támadásokat, az Origo főszerkesztőjének leváltását, a reklámadót is aggasztó fejleménynek nevezte az USA EBESZ-hez delegált küldöttje csütörtökön. Arra kérte a magyar kormányt, hogy tartsa be az EBESZ tagjaként vállalt kötelezettségeit.
Vágólapra másolva!

Egyértelműen a civil szervezetek és a sajtó megfélemlítésének nevezte a magyarországi fejleményeket az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet állandó értekezletén Gary Robbins, az USA EBESZ-hez delegált ügyvivője csütörtökön. Robbins három konkrét ügyet is megemlített beszédében:

  • a Norvég Civil Támogatási Alap elleni kormányzati támadást és a Kehi ellenőrzéseit;
  • a portál nevének megemlítése nélkül az Origo főszerkesztőjének leváltását és a szerkesztőség nagy részének távozását;
  • a médiapiaci szereplőket sújtó reklámadó bevezetését és az amiatti elsötétült képernyős tiltakozást.

Robbins közölte, az USA osztja Dunja Mijatović, az EBESZ sajtószabadságért felelős megbízottjának aggodalmait, amiért a reklámadó bevezetésekor a magyar kormány elhagyta a társadalmi egyeztetést, és gyorsított eljárásban fogadta el a törvényt.

Az amerikai diplomata arra bátorította a magyar kormányt, hogy folytasson széles körű egyeztetéseket a civil társadalommal és a médiapiac szereplőivel, és közösen dolgozzanak ki elfogadható megoldásokat, hogy teljesüljenek „Magyarországnak a gyülekezési, szólás- és sajtószabadság fenntartása érdekében az EBESZ tagjaként vállalt elkötelezettségei”.