Tavasszal tovább nőtt a hepatitis A-fertőzések száma Magyarországon. Idén április végéig összesen 288 beteget regisztráltak, ami kilencszerese a 2008-2011-es évek azonos időszakában tapasztaltnak. Nemcsak az A, hanem valamennyi vírushepatitis (A, B, C és E) megbetegedés száma emelkedett: a márciusiaknál áprilisban összesen harmadával több esetet dokumentáltak. Hepatitis A-val a közép-magyarországi régió mellett Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében betegedtek meg a legtöbben.

A megemelkedő esetszámok miatt Magyarországot az Egészségügyi Világszervezet már 2012-ben az alacsonyan fertőzött területről közepesen fertőzött országgá minősítette vissza. A vírus terjedni kezdhet a rossz szociális és higiénés környezetben élők, illetve a hajléktalanok körében, és járványok alakulhatnak ki az iskolákban és óvodákban is.

Májusban Ne sárgulj be! elnevezéssel kampány indult a fertőzés visszaszorítása érdekében. A kezdeményezés célja egyebek mellett, hogy felhívja a lakosság figyelmét az oltás fontosságára, amellyel több mint harminc évre szóló védettség érhető el.

A fő tünet a szem és a bőr besárgulása

A hepatitis A-vírus szájon át, széklet útján terjed, de a fertőzést közvetíthetik mosatlan zöldségek, gyümölcsök, fertőzött élelmiszerek, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőzött ételek, vagy szennyezett víz is. A vírus egyébként rendkívül ellenálló, mínusz 20 fokon is életképes maradhat, és 100 fokon 5 percig forralva pusztul csak el.

A vírus okozta fertőzés szerencsére többnyire nem súlyos, a májgyulladás magától gyógyul, de akinek legyengült az immunrendszere (gyerekek, idősek, várandósok), azt komolyan megviselheti.

A fertőzés tünetei: a szem és a bőr besárgulása, fejfájás, hőemelkedés, izom- és ízületi fájdalmak, hányinger, étvágytalanság, fáradékonyság. A tünetek 15-50 nappal a fertőzést követően jelennek meg, a beteg környezetében élők 30 százalék eséllyel fertőződnek meg. Néha a tünetek akár több hónapig is elhúzódhatnak.