Már a büntetőfeljelentésre készül a kormány a norvég alapos pénzek miatt

Vágólapra másolva!
Lehet, hogy meg sem várják a Kehi-vizsgálat végét.
Vágólapra másolva!

A kormány pénteken felvette a kapcsolatot az Ernst & Young könyvvizsgáló céggel, hogy elkérjék tőlük azt a jelentést, amit évekkel ezelőtt készítettek a Norvég Alap számára a magyarországi támogatások elosztásáról - jelentette be Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára pénteken délelőtt. Csepreghy szerint ha megkapják a jelentést, és az igazolja azokat az állításokat, amiket napok óta olvasni lehet a sajtóban, akkor a kormány nem várja meg a Norvég Alap ügyében indított Kehi-vizsgálat eredményét, hanem már az előtt büntetőfeljelentést tesznek.

A Valasz.hu szerdán írta meg, hogy a Norvég Alap saját ellenőre, az Ernst & Young átvilágító cég már a 2008–2010-es időszakra vonatkozóan hiányosságokat (személyi összeférhetetlenséget, belterjes bírálati rendszert) tárt fel a vizsgálatában. A pénzek elosztását felügyelő Ökotárs Alapítvány igazgatója erre azt mondta, hogy a jelentés valóban feltárt apróbb hiányosságokat a működésben, de ezeket azóta kiküszöbölték.

A Miniszterelnökség május 21-én kérte fel a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt a Norvég Alap felhasználásának teljes körű vizsgálatára. Csepreghy akkor azzal indokolta a vizsgálatot, hogy tisztázni akarják, hogy megáll-e az a magyar kormányzati gyanú, miszerint a Norvég Alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket, vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak.

Az Ökotárs Alapítvány szerint a pályázatok értékelésének menete nem ismeretlen a kormányzat számára, hiszen a finanszírozók mellett a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviselői mind az 2008-2010 közötti első, mind a 2013-ban indult második, jelenleg is tartó pályázati időszak értékelő bizottsági üléseire meghívást kaptak és azokon részt vettek. Kifogásokat soha nem emeltek.

Az EY (korábban Ernst & Young) azt közölte: szigorú belső szabályzatának megfelelően a mindenkori ügyfeleit érintő ügyekben nem nyilatkozik, és semmilyen ilyen jellegű információt nem hoz nyilvánosságra az üzleti titkok védelme érdekében.