Pótlék járhat a jelnyelv ismeretéért a közszolgálatban

Vágólapra másolva!
Felsőfokú jelnyelvi ismeret esetén az illetményalap 50 százalékára lennének jogosultak a tisztviselők.
Vágólapra másolva!

Két kormánypárti országgyűlési képviselő nyújtott be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek arról, hogy járjon pótlék a jelnyelv ismeretéért a a közszolgálati tisztviselőknek.

A közszolgálatban a már létező idegennyelvi-pótlék mintájáravezetnék be a magyar jelnyelv ismeretéért adható pótlékot. Nyitrai Zsolt, a Fidesz társadalmi kapcsolatok igazgatója és Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő javaslatának kidolgozásában közreműködött a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és támogatta Kósa Ádám európai parlamenti képviselő is.

A jelnyelv ismeretének ösztönzése és anyagi elismerése az előterjesztők szerint hozzájárulhat ahhoz, hogy a közigazgatás akadálymentesebb, a hivatali ügyintézés és kapcsolattartás könnyebb legyen a jelnyelvet anyanyelvként használó siketek számára.

A javaslat szerint akkor járna pótlék, ha a jelnyelvi tudás a munkakör betöltéséhez szükséges. A kormánytisztviselők felsőfokú jelnyelvi ismeret esetén az illetményalap 50 százalékára, középfokú ismeret meglétekor 30, míg alapfokú esetében 15 százalékára lennének jogosultak. Közalkalmazottak esetében a pótlék középfokú tanúsítvány esetén a pótlékalap ötven százaléka, felsőfok esetén száz százalék lenne.