Vágólapra másolva!
A köz- és kormánytisztviselőknek munkaszüneti napjuk van, az egészségügyben dolgozók pedig a Semmelweis-napot ünneplik ma, tehát a gyógyszertárak, a háziorvosi és a szakrendelők is zárva vannak. Ügyeleti rendszer működik, és a mentőket is lehet hívni, ha baj van.
Vágólapra másolva!

Kedden, a Semmelweis-napon zárva lesznek a gyógyszertárak, a háziorvosi rendelők és a szakrendelők, továbbá a közszolgálati tisztviselők napján szünetel az ügyfélfogadás a kormányhivatalok és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatain.

A Semmelweis-napon, az egészségügyi dolgozók munkaszüneti napján ügyeleti rend van az egészségügyi ellátásban, így a háziorvosi és a kórházi ellátásban is – tájékoztatott korábban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A mentők teljes kapacitással dolgoznak.

A legtöbb településen a gyógyszerellátást szintén ügyeleti rend szerint biztosítják. A Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének tájékoztatása szerint a tagvállalati gyógyszertárak is zárva tartanak, így a vásárlók az ügyeletes gyógyszertárak mellett azokban a patikákban juthatnak hozzá gyógyszereikhez, amelyek rendkívüli munkavégzés keretében vállalták a folyamatos gyógyszerellátást. Ilyenek például a bevásárlóközpontokban lévő gyógyszertárak.

Július elseje munkaszüneti nap a köztisztviselők és kormánytisztviselők számára is, így a megyei és fővárosi kormányhivatalok által fenntartott okmányirodák, kormányablakok és a szakigazgatási szervek ügyfélszolgálatai zárva tartanak.

Kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatain is szünetel az ügyfélfogadás. Ezen a napon a telefonos általános tájékoztató rendszer, valamint az ügyfél-tájékoztató és ügyintéző rendszer sem lesz elérhető.

A köztisztviselők napját 1997-ben tartották meg először, és 2001-től munkaszüneti nap; az egyes hivatalok maguk dönthettek arról, hogy részleges vagy teljes munkaszünetet, illetve ügyeletet tartanak-e. 2011 óta július elseje a kormánytisztviselők napja is.