Nézőpont: Stabilan második a Jobbik

Vágólapra másolva!
A Fidesz továbbra is magabiztosan vezeti a pártok támogatottságát. A baloldal megosztottságából a Jobbik profitál.
Vágólapra másolva!

A Nézőpont Intézet európai parlamenti választás utáni első közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-KDNP továbbra is magabiztos fölénnyel vezeti a pártok versenyét. A Heti Válasz megbízásából, június 16-28. között végzett, 1000 fős reprezentatív telefonos közvélemény-kutatásban az összes megkérdezett 37 százaléka nyilatkozta, hogy a Fidesz-KDNP szimpatizánsa. A három baloldali párt közül az MSZP az összes megkérdezett között 8 százalékon áll, a DK 4, az Együtt-PM 3 százalékon. Az intézet szerint a három baloldali párt erőviszonya folyamatos átrendeződésben van, még nem kristályosodott ki hosszú távon, hogyan alakulnak a pártok közötti erőviszonyok.

Az LMP hasonló támogatottsággal rendelkezik, mint a DK – 4 százalék –, a Jobbik pedig kihasználva a baloldali blokk megosztottságát, a 11 százalékos szimpatizánsi arányával a második legerősebb párt jelenleg.

59 százalékos választási aktivitás mellett, a potenciális támogatottsági adatok hasonló struktúrát mutatnak. A Fidesz 47 százalékos előnnyel vezet, a kormánypártot a Jobbik követi 19 százalékkal, a baloldali blokk legerősebb pártja pedig az MSZP, 14 százalékkal. Az LMP és a DK 7-7 százalékon áll, az Együtt-PM pedig 6 százalékos támogatottsággal rendelkezik a potenciális szavazók között.