Ügynökmúlt miatt kizárta komlói elnökét a Jobbik

2014.07.03. 11:16

A Jobbik kizárta soraiból és önkormányzati mandátumának visszaadására szólította fel Tasnádi László komlói elnököt. Novák Előd, a párt alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette, hogy Tasnádi László nyolc évig volt III/III-as ügynök, tagságának megszüntetésével pedig jó példával szeretnének elöl járni, és állami szinten is hasonló szabályozást sürgetnek.

Tasnádiról a Magyar Nemzet írta meg csütörtökön, hogy nyolc évig szolgálta a kommunista állambiztonságot. Novák Előd szerint Tasnádi László a lapnak és neki is tagadta ügynökmúltját, de telefonos beszélgetésük során végül néhány keresztkérdés után beismerte.

Novák azt is elmondta, hogy Tasnádi korábban, a pártba való felvételi kérelmén is eltitkolta múltját, ez azonban összeférhetetlen a Jobbik alapszabályával, így az országos elnökség egyhangú szavazással döntött a kizárásáról, és önkormányzati képviselői mandátumának visszaadására szólította fel.

Novák Előd kitért arra is: noha a komlói politikus nem töltött be olyan magas tisztséget, mint az azonos nevű rendészeti államtitkár, a legalacsonyabb szinten is elutasítják az ügynökmúltat. A Jobbik alelnöke kifogásolta, hogy nem tudták volt tagjuk múltját ellenőrizni, és csak történészi kutatások során került elő a hatos kartonja, az általa készített jelentéseket pedig nem lehet megismerni. Ismét azt javasolta, hogy tegyék nyilvánossá az állambiztonsági múlt 2060-ig titkosított aktáit.