A melegeknél csak a romákat utálják jobban a munkahelyeken

2014.07.04. 11:37

A jövő munkavállalóinak, a diákoknak 83 százaléka a jövőben olyan helyen szeretne dolgozni, ahol nincs hátrányos megkülönböztetés a munkahelyeken. Ezzel szemben a magyarországi munkavállalók több mint fele találkozott már hátrányos megkülönböztetéssel - derült ki a Gemius Hungary kutatásából.

Az LMBTQ (meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű és queer) embereknél kevésbé csak a romákat fogadnák el kollegájuknak a magyar munkavállalók. A kutatásból az is kiderült, hogy a cégeknek megéri nyitottnak lenni. Ugyanis boldogabbak és elkötelezettebbek azok a dolgozók, akik nyitott cégeknél dolgoznak, ahol mindenkit csak tetteik és teljesítményük alapján ítélnek meg. A nyitottságot alapértékként vállaló közösségeknek létrehozott Nyitottak vagyunk kezdeményezéshez egy év alatt több mint 700 cég (köztük az Origo Zrt. is), szervezet és közösség csatlakozott. A kezdeményezés az idén is közös kamionnál vár mindenkit a Budapest Pride felvonuláson.

Minden második munkavállaló találkozott már munkahelyi diszkriminációval

A 15 éven felüli magyarországi internetező közönségre reprezentatív kutatás szerint a munkavállalók 52%-a számolt be arról, hogy találkozott már hátrányos megkülönböztetéssel a munkahelyén, közülük minden második ember saját maga is tapasztalt ilyet. Az 52%-os arány európai viszonylatban igen magasnak számít, egy 2006-os nemzetközi kutatás szerint a nyugat-európai átlag 35% körül mozog.

A munkáltatók harmada nem nyitott

Miközben a jövő munkavállalóinak, a mai diákoknak túlnyomó többsége nyilatkozott úgy, hogy szívesebben dolgozna nyitott munkahelyen, a most dolgozók szerint a munkahelyek harmadára ez nem igaz. A diákok 83%-a válaszolt úgy, hogy olyan helyen szeretne dolgozni, ahol alapvető értéknek tekintik, hogy munkatársait és partnereit kizárólag tetteik és teljesítményük alapján ítélik meg, tekintet nélkül életkorra, nemre, nemi identitásra, szexuális orientációra, nemzeti, etnikai hovatartozásra vagy származásra, politikai, vallási vagy más meggyőződésre, fizikai és egyéb adottságokra.

A legelutasítottabb csoportok a romák és az LMBTQ emberek

Azt is vizsgálták, mennyire elfogadóak a munkahelyükön egymással az emberek. A saját kollégáik által legelutasítottabb csoportok kétségtelenül a romák és a - nemzetközi kutatások szerint a társadalom 5-8%-át kitevő - LMBTQ emberek. Ezt a két csoportot választanák a legkevésbé munkatársuknak, beosztottjuknak vagy felettesüknek az emberek. A munkavállalók több mint kétharmada nem fogadna el LMBTQ embert felettesnek (69%). Romát még ennél is kevesebben, mindössze a munkavállalók negyede (24%), fogadná el. A munkavállalók több mint fele még a főnöke sem lenne LMBTQ (56%) vagy roma munkavállalónak (54%).