Előzetesben a Pusztaszeren balesetet okozó pilóta

Vágólapra másolva!
Előzetesbe helyezték a Pusztaszeren balesetet okozó pilótát. A gyanú szerint szándékosan húzott át alacsonyan a reptéren állók felett repülőjével, ekkor találta el egyikük fejét a gép kerekével. Utána hamis tanúzásra próbálta rávenni többeket.
Vágólapra másolva!

Egy hónapos előzetes letartóztatásba helyezte a Szegedi Járásbíróság pénteken a pusztaszeri repülőtéren szerdán balesetet okozó gép pilótáját.

A férfi ügyvédje, Kovács István a tárgyalás után azt mondta, nagyon súlyos a bírói döntés, és nem tartja indokoltnak. A "kialakult bírói gyakorlattól messze van", ezért fellebbeznek. A férfi elismerte felelősségét, de a védelem szerint a légköri viszonyokat is vizsgálni kellene. Az ügyvéd szerint ügyfele "maga alatt van", őszintén sajnálja a történteket.

Túl alacsonyan repült

A pénteki tárgyalásra kommandósok kísérték az egykori vadászrepülőgép-pilótát, aki láthatólag teljesen összetört. Az 55 éves férfi negyven éve pilóta, 27 évig hivatásosként a magyar légtérben, MIG-ekel repült.

A baleset akkor történt, amikor a pilóta többször túlzottan alacsonyan repült át a pusztaszeri repülőtér fölött motoros vitorlázó repülőgépével. A Szegedi Törvényszék szerint olyan alacsonyan repült, hogy az ott állók - egy repülős tárbor résztvevői - a földre vetették magukat. Az utolsó manőver során aztán a gép a kerekével fejen talált egy 18 éves lányt, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett, és mentőhelikopterrel kellett kórházba vinni.

A gyanúsított ezután a jelenlévő tanárokat megkísérelte rábírni, hogy valótlanul azt mondják, azért történt a baleset, mert a sértett kiszaladt a tömegből a repülőgép elé. A bíróság szerint ez alapján nem lehet kizárni, hogy a gyanúsított "a tanúk befolyásolásával megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást, különös tekintettel arra, hogy a vallomása a tanúkéval ellentétes, és ezen ellentétek feloldásához szembesítések szükségesek, ezért előzetes letartóztatása mindenképpen indokolt".

Jobban van a sérült

A Szegedi Tudományegyetem traumatológiai klinikája a család kérésére nem adhat felvilágosítást a sérült ellátásáról, csupán annyit közöltek, hogy a lány állapota stabil és javul.

A rendőrség korábban azt közölte, hogy a tanúvallomások alapján megalapozott a gyanú arra, hogy a férfi szándékosan idézte elő a veszélyhelyzetet. A rendőrség légi közlekedés veszélyeztetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást ellene.