Közétkeztetésbe is került a lépfenefertőzött húsból

Vágólapra másolva!
Hivatalosan nem kapott arról tájékoztatást a tiszafüredi önkormányzat, hogy lépfene ütötte fel a fejét a város határában. Hat embert szállítottak kórházba a napokban, akik illegális vágásból származó szarvasmarhák nyers húsával érintkeztek. A hús bekerült a helyi közétkeztetésbe is.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban bizonyíthatóan legalább két szarvasmarhát vágtak le illegálisan egy Tiszafüred határában, Kócsújfalunál lévő szarvasmarhatelepen. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának vizsgálata a helyszínen talált fagyasztott húsból kimutatta a lépfene (bőranthrax) baktériumot. Az állatokról feltételezni lehetett, hogy betegek, de erről az állat-egészségügyi hatóságot nem értesítették – közölte az ÁNTSZ. Az Origo információi szerint az állatok gondozását, vágását végző munkások betegedtek meg.

Illegális vágások

Az illegálisan levágott állatok húsának egy része kereskedelmi forgalomba került, a másik részét a több konyhát is üzemeltető Füredi Hableány Bt.-hez szállították - mondta Tiszafüred polgármestere. Az ÁNTSZ szerint a cég felelőssége, hogy illegális forrásból, szabálytalanul szereztek be húst, és azt a közétkeztetésben is értékesítették. Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság a konyha működését csütörtökön felfüggesztette, és az ügyben rendőrségi feljelentést tesz. Csütörtökön a tiszafüredi önkormányzat azonnali hatállyal szerződést is bontott a 88 gyereknek nyári étkeztetést biztosító, és az idősek otthonát is ellátó családi vállalkozással. Pintér Erika polgármester az Origónak úgy nyilatkozott: a családi vállalkozás vezetője a jegyzőnek beismerte, hogy tudtak a hús bizonytalan eredetéről.

Elmaradt a tájékoztatás

„Hivatalosan a mai napig nem kaptunk tájékoztatást az esetről. Helybeliektől hallottunk róla, hogy gyanús vágásokat végeznek a telepen, és az innét származó hús bekerülhetett a közétkeztetésbe is. Miután megbizonyosodtunk róla, hogy valóban történt ilyen eset, azonnal szerződést bontottunk az étkeztetést végző céggel. Azt megtudtuk, hogy a lépfene hőkezelés után már nem fertőz, de semmilyen kockázatnak nem szerettük volna kitenni a közétkeztetést igénybe vevő tiszafüredieket” – mondja Pintér Erika. A polgármester úgy tudja, több magánember is vásárolhatott a húsból, sőt egy jótékonysági rendezvényen is felszolgálhattak belőle. Állítólag néhány napja a tiszafüredi dögkútnál is volt egy elhullott szarvasmarha, de mára már eltűnt onnét a tetem.

Nem tartottak karantént

Gőgös Zoltán szocialista országgyűlési képviselőhöz olyan információk jutottak el, hogy az állatokat Romániából hozta be a tiszafüredi vállalkozó, aki a kötelező orvosi vizsgálat és a három hónapos karanténidőszak helyett szinte azonnal vágásra küldte a marhákat. Az Origónak nyilatkozó volt agrárállamtitkár botrányosnak nevezte, hogy bár az állategészségügy napok óta tudott az esetről, sok érintett, például az önkormányzat sem kapott tájékoztatást.

Nem nyilatkoznak

Kerestük a marhatelepet üzemeltető társaságot, de a cégvezető házon kívül van, kollégái visszahívást ígértek. A fertőzött állatok húsát felhasználó étkeztető cég képviselője nem kívánt nyilatkozni. Érdeklődtünk a marhatartó cég telephelyének szomszédságában is, ahol egy tejfeldolgozó részvénytársaság működik. Szerettük volna megtudni, hogy vásárolnak-e tejet az érintett vállalkozástól vagy elrendeltek-e valamilyen óvintézkedést a fertőzés kapcsán, lévén a lépfene baktérium a nyers hús mellett nyers tejjel is terjedhet. A társaság vezérigazgatója titkárságán keresztül azt üzente, hogy nem szeretne nyilatkozni.

Bőranthrax fertőzött

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei tiszti főorvos arról tájékoztatta az Origót, hogy minden bizonnyal a lépfene-baktérium legenyhébb betegséget okozó fajtája, a bőranthrax fertőzés bukkant fel Tiszafürednél. Az 1-7 nap lappangási idejű betegséget egy rendkívül ellenálló baktérium vagy annak spórája okozza, amelyik megfelelő oxigénmentes környezetben akár száz év várakozás után is képes szaporodni.

100 évig (!)

"A kórházban kezelt hat munkásból háromról már kiderült, hogy bőranthraxszal fertőződtek. Három esetben még várjuk a laboratóriumi vizsgálat eredményét, de a tünetek alapján szintén bőrfertőzés a gyanú" - mondta az Origónak dr. Sinkó-Káli Róbert. A megyei tiszti főorvos szerint egyik kezelt betegnél sem merült fel a veszélyesebb bél- vagy tüdőanthrax gyanúja. Előbbi betegség két hétig, utóbbi akár több hétig is lappanghat.

Megelőző kezelés

"Igyekeztünk feltérképezni, hogy kik kerülhettek kapcsolatba a nyers hússal, esetleg nyers tejjel. Jelenleg közel ötven ember antibiotikumos megelőző kezelése zajlik. Ők az állattartó telep, illetve az érintett konyha dolgozói, vagy olyanok, akik a megbetegedett munkások helyére álltak be. Szintén gyógyszert kapnak, akik részt vettek a telep fertőtlenítésében."

Emberről emberre nem terjed

A tiszti főorvos emlékeztetett: lakott terület nem érintett, a fertőzés emberről emberre nem terjed, a baktérium sütés/főzés során elpusztul.

"Ennek ellenére, akihez kerülhetett a fertőzött húsból és rovarcsípéshez hasonló, apró kiütéseket talál a testén, amelyek felhólyagosodnak, esetleg belázasodik, levert, hányingere van, azonnal keresse fel a háziorvosát!" - hívja fel a figyelmet dr. Sinkó-Káli Róbert.