Vágólapra másolva!
Több olyan település is van az országban, ahol nem találni regisztrált álláskeresőt. Teljes lenne a foglalkoztatottság? Az ördög a statisztikai kategóriákban rejtőzködik.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint jelenleg 514 356 álláskereső van az országban, ez a munkaképes lakosság 7,4 százalékát jelenti. Közel 120 ezren már több mint egy éve keresnek munkát. A statisztika ugyanakkor csak azokat a 15-64 év közötti lakosokat mutatja, akik a hatóságnál regisztráltatták magukat. Így fordulhat elő, hogy egyes településeken - papíron - nincs is álláskereső.

Budapest jobb helyzetben

A fővárosban a VIII., a IX., és a XIV. kerület munkakeresői vezetik a listát, míg a legkevesebb álláskeresőven a I., az V., és a XII. kerület büszkélkedhet - írja a Napi.hu. A VIII. kerületben 3 191, az I. kerületben csupán 292 ember keres munkát. A munkavállalási korú népesség arányában már a II. kerület áll a legjobban 1,47 százalékkal, a lista másik végén Ferencváros áll 7,56 százalékkal. A fővárosban összesen 39 691 munkakereső volt májusban, ez 3,46 százalékos átlagnak felel meg.

A vidék néhol még jobban teljesít

Több település egyetlen hivatalos álláskeresőt sem adott a statisztikához. Zala megye áll a virtuális dobogó csúcsán: Felsőszenterzsébet, Gosztola, Magyarföld, Sénye - papíron - teljes foglalkoztatást mutat. Három településsel (Csér, Hidegség, Vadosfa) képviselteti magát Győr-Moson-Sopron, kettővel Borsod-Abaúj-Zemplén (Arka, Debréte) és Vas megye (Lócs, Szaknyér), Veszprém megyében Hosztót fért még a dicsőséglistára. Összesen 28 (köztük négy borsodi) olyan település van az országban, ahol mindössze egy álláskeresőt tartanak nyilván.

Közel 50%-os munkanélküliség

Tíz olyan település van jelenleg az országban, ahol a nyilvántartott álláskeresők aránya elérte a munkavállalási korú népesség legalább 40 százalékát. A helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádpetriben a legrosszabb, ahol a 15-64 közöttiek 48,95 százaléka van regisztrálva a hatóságnál, mint álláskereső. Nem lehet túl büszke a statisztikáira a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Uszka (48,3 százalék), ahogy a lista további szereplője - Rinyabesenyő (47,1 százalék), Nyésta (47,06 százalék), Gadna (45,51 százalék), Bódvalenke (45,45 százalék), Somogyaracs (43,65 százalék), Lasztonya (42,86 százalék), Kistamási ( 42,31 százalék), Felsőregmec (41,87 százalék) - sem.