A Fidesznek bocsánatot kell kérnie a Helsinki Bizottságtól

Vágólapra másolva!
Mert amerikai pénzen kitartott álcivilnek nevezte a szervezetet, a döntés nem jogerős.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Törvényszék hétfői ítélete szerint a Fidesz és Hoppál Péter szóvivő megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jóhírnévhez való jogát – derül ki a civil szervezet közleményéből.

A párt szóvivője többek között azt állította, hogy a Helsinki Bizottság is egyike az amerikai pénzen kitartott „álcivil” szervezeteknek, amelyek megrendelésre járatják le az országot és a kormányt.

A civil szervezet bocsánatkérésre szólította fel a politikust, aki ezt nem tette meg. A Helsinki Bizottság ezután fordult bírósághoz, kérve, hogy mondja ki, a párt és a szóvivő megsértette a szervezet jóhírnévhez való jogát.

A bíró szinte teljes mértékben helyt adott a keresetnek, megállapította, hogy a sérelmezett kijelentések jogsértők, mivel olyan az alperesek tényállítást tettek, amely alkalmas a negatív társadalmi értékítélet kialakítására. Arra kötelezte az alpereseket, hogy a Magyar Nemzetben és a Népszabadságban fejezzék ki a sajnálkozásukat, a Fideszt pedig még arra is, hogy ugyanezt a Fidesz.hu-n is tegye meg.

A Fővárosi Törvényszék ítélete nem jogerős.