Felszámolták a bűnözést Balatonszárszón

Balatonszárszó közbiztonság nyaralás Balaton strand
Magukra hagyott értékek egy balatonszársói strandon.
Vágólapra másolva!
Balatonszárszón tavaly augusztus óta egyetlen bűncselekmény sem történt. Ez már azért is meghökkentő, mert a nyár vonzza a bűnözőket is a Balatonhoz. A helyiek most továbbléptek, hétfőn – több Balaton-parti településhez hasonlóan – náluk is bűnmegelőzési iroda nyílt.
Vágólapra másolva!

Régi nyarakon jártunk utoljára Balatonszárszón, meg is lep bennünket fotós kollégámmal, hogy mennyire üresek a nagyközség utcái. Talán a strand – jut eszünkbe, hiszen 31 fok van árnyékban, de a tóparton is csak alig néhányan vannak. Július 7-én még nem indult be a szezon, pedig a víz gyönyörűen tiszta, a parkok, utcák, strandok rendezettek, a büfések csak annyira lehúzósak (nagyon), mint bárhol máshol – a fene sem érti ezt.

Magukra hagyott értékek egy balatonszárszói strandon. Forrás: Origo

A kétezres lélekszámú falu – amely a rendőrség bűnmegelőzési modellprogramjának helyszíne – olyasmivel büszkélkedhet, amivel semelyik másik település: náluk tavaly augusztus óta gyakorlatilag nem történt bűncselekmény.

Élő kapcsolatok

Dorogi Sándor szárszói polgármester szerint a titok nyitja egyszerű: élő kapcsolatot alakítottak ki az illetékesekkel, a lakókkal, üdülőtulajdonosokkal, iskolákkal, óvodákkal, mindenkivel, aki kicsit is hozzátehet a békés együttéléshez. Mond is egy példát: nem csak úgy általában járőröz a polgárőrség, a saját szimata és kedve szerint, hanem a polgármesteri hivatallal egyeztetik a szolgálatokat, pontos táblázatot vezetnek arról, ki mikor, merre jár.

Dorogi Sándor polgármester Forrás: Origo

Balatonszárszón 27 polgárőr teljesít szolgálatot, a nagyközség nyolc kilométer hosszú, hatalmas területet kell bejárni. 1800 nyaralóra és 850 házra kell vigyázniuk. Éppen ezért az önkéntesek kaptak egy autót, amely mellé az eddigi sikereket elismerve az Országos Rendőr-főkapitányság a múlt héten ajándékba adott egy másikat is, egy tisztességben megöregedett, de felújított kocsit.

Készítettek egy szórólapot is, amit még februárban minden ingatlan-tulajdonoshoz eljuttattak, ezen 11 praktikus tanácsban foglalják össze, mit érdemes tenni az értékek megóvása érdekében.

Aranybánya lehetne a tolvajoknak

„Tíz hónapig ember nem jár itt, ahol nagy értékű ingatlanok vannak, tele értékes eszközökkel, ez egy aranybánya lehetne a tolvajoknak” – veti fel a polgármester. Dorogi Sándor tavaly tavasszal egy rendőrségi szezonnyitó értekezlet meghívottjaként szólalt föl az ügyben, tanácsot kérve, hogyan lehetne megóvni a sok értéket. A rendőrök továbbképzéseket tartottak a polgárőröknek, mert sokuknak elképzelése sem volt arról, hogy mi a feladata és a jogköre, adott helyzetben mi a teendő. Egy hétig még önvédelmi oktatáson is részt vettek.

Bűnmegelőzési táborban részt vevő középiskolásoknak tart eligazítást egy rendőr a balatonszárszói Police Pont előtt. Forrás: Origo

Éppen a látogatásunk napján, hétfőn érkezett Szárszóra nyolc rendészeti tagozatos középiskolás diák, akik hetes váltásban a szezon végéig teljesítenek majd szolgálatot a parton és a faluban, szállásért és teljes ellátásért cserébe. A vasútállomás mellett létrehoztak számukra egy központot, a Police Pontot, onnan indulnak azt figyelve, hol lehet segíteni, tanácsot adni. A fiatalok intézkedési joggal nem rendelkeznek, ha bűncselekményt látnak, betelefonálnak a központba. Itt egy rendőr várja a hívásaikat. (Balatonszárszón kívül Siófokon, Balatonföldváron és Balatonlellén is működnek hétfőtől ilyen bűnmegelőzési irodák, összesen 219 diák részvételével.)

Minden láncfűrészt elvittek

Tavaly nyárig itt is hasonló volt a helyzet, mint a tó bármelyik településén, sok volt a betörés, lopás, rablás.

Teljes fűtésrendszer is eltűnt néhány új házból. Dorogi Sándor maga sem akarja elhinni, de tavaly augusztus vége óta olyannyira nem történt semmilyen bűncselekmény, hogy mint fogalmaz, „még egy biciklit sem toltak el”.

Nyaralók Balatonszárszón. Forrás: Origo

Térfigyelő üzemmódban

A polgármestertől elköszönve nyakunkba vesszük a községet, hátha valami nagy bűnügyről szerzünk tudomást a közelmúltból, de nem járunk sikerrel. Betérünk több helyre is, köztük egy horgászholmikat és strandcikkeket árusító boltba, de ennek a tulajdonosa is csak a fejét rázza: nem loptak el innen semmit, legföljebb egy-két ötforintos rágógumit.

Slusszkulcs a zárban

A végére hagytuk a kocsmát. A törzsközönség – két testesebb és egy feltűnően sovány öregúr – éppen egy mélyfilozófiai kérdés tisztázásán fáradozik, hogy tudniillik hőség esetén sört vagy fröccsöt kell-e fogyasztani preventív okokból. Nem jutnak dűlőre, abban viszont egyetértenek, hogy Szárszón béke és rend van. Ezt illusztrálandó az egyik férfi elmeséli, hogy ha ő kocsival megy ügyet intézni, bizony nem tekeri fel az autója ablakát, és a slusszkulcsot is benne hagyja a zárban. „Egyszer átjött a szomszéd – mondja borízű hangon, ezzel is jelezve, hogy melyik filozófiai irányzat képviselője –, és azt mondta nekem, Béla, két napja áll a kocsid nyitva a ház előtt, most már tekerd fel az ablakot, mert eső lesz.”

Maradva a filozófiánál: a bűncselekmények hiányát nehéz mély átéléssel megfogalmazni, a pultos hölgynek azonban sikerül: „Nem tudom pontosan elmondani, de érezni, hogy nincsenek betörések” – mondja, majd újabb kört tölt a szomjas öregeknek.