Támogatta az állam a lépfenés céget

Vágólapra másolva!
Földeket, százmilliókat nyert a fertőzött marhákat vágó cég.
Vágólapra másolva!

Korábban állami támogatást kapott az a cég, amely a lépfenés marhákat tartotta – írja a Blikk és a Népszabadság.

A Blikk szerint az érintett cég, a City-Farm Kft. tavaly 258 hektárnyi legelőt nyert a Hortobágyi Nemzeti Park pályázatán Tiszafüred határában, pedig korábban nem rendelkezett földdel, és szarvasmarhát sem tartott. A cég tulajdonosa, Nagy József egy másik cége révén 197 millió forintos uniós támogatást nyert Tiszafüreden csarnokfelújításra és tereprendezésre.

Két szarvasmarhát vágtak le illegálisan a cég telepén. Az állatokról feltételezhető volt, hogy betegek, de erről az állat-egészségügyi hatóságokat nem értesítették. Először a telep gondozója, majd a vágást végrehajtók kerültek kórházba.

A Népszabadság arról írt, hogy a korábban háztartási kisgépekkel, műszaki cikkekkel foglalkozó Nagy József vállalkozó 2013-ban nyitott az agrárszektor irányába. A lap szerint Nagy József jó kapcsolatokat ápol a karcagi Fazekas Sándor és Varga Mihály miniszterekkel.

A lépfene miatt ismertté vált állattartótelepet Nagy József a Tiszafüredhez tartozó Kócsújfaluban hozta létre. Pintér Erika, a város független, Fidesz-támogatással megválasztott polgármestere a lapnak azt mondta: a telep építéséhez külön engedély kellett volna, ugyanis Natura 2000-es területen épült, ezt azonban nem szerezték meg Nagy Józsefék.

A lap kereste Nagy Józsefet, de nem érték el. Korábban a vállalkozó az ATV-nek azt mondta: miután több marhájuk elpusztult, vizsgálatot kértek, amely kimutatta a lépfenét.