Kunos Pétert választották a Mazsihisz ügyvezetőjévé

Vágólapra másolva!
Kunos öt szavazattal előzte kihívóját, a volt transzvesztita előadó Schwezoff Dávidot.
Vágólapra másolva!

Kunos Pétert, a Budapesti Zsidó Hitközség számvizsgáló bizottságának elnökét, az Agrobank volt vezetőjét választották a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatójává a testület csütörtöki közgyűlésén.

A másik jelölt Schwezoff Dávid volt, akit az elmúlt héten a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatójává választottak. Kunos Péter 45 voksot kapott, Schwezoff Dávidra 40-en szavaztak. A választásra azért került sor, mert Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz korábbi ügyvezető igazgatója áprilisban lemondott tisztségéről.

Ahogy szerdán az Origo is megírta, a zsidó közélettel foglalkozó Tudózsidó című lap szerint Schwezoff Dávid korábban a budapesti LMBTQ közösségben is szép karriert futott be, Carol Hore Mohn néven transzvesztita előadó volt. Schwezoff a lap szerint ezenkívül a katolikus egyház szolgálatában is eltöltött néhány évet, az alsógödi Szent István-plébánia kántora volt.

A Népszabadság információi szerint Heisler András, a Mazsihisz elnöke a napokban levélben kezdeményezte, hogy függesszék fel tisztségéből az új ügyvezetőt, és hívjanak össze rendkívüli közgyűlést. Heisler András a lap szerint azt írta, hogy olyan dolgok kerültek napvilágra Schwezoff Dáviddal kapcsolatban, amelyek jelentős kockázatot jelentenek a szervezet számára.