Rendkívüli közgyűlést hívtak össze, miután kiderült, hogy az új ügyvezető korábban transzvesztita előadó és katolikus kántor is lehetett. Attól félnek, hogy zsarolható lesz a hitközség.

Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) vezetője a közeljövőben összehívja a hitközség elöljáróságát. A vezető a Népszabadságnak azt mondta, hogy a múlt heti közgyűlési választás előtt nem voltak minden információ birtokában az új ügyvezető igazgató múltjával kapcsolatban.

A BZSH ügyvezető igazgatójává Schwezoff Dávid közgazdászt, a nemzetközi kapcsolatok szakértőjét választották meg a szervezet július 3-ai közgyűlésén az áprilisban lemondott Zoltai Gusztáv helyére. Ahogy tegnap az Origo is megírta, a zsidó közélettel foglalkozó Tudózsidó című lap szerint Schwezoff korábban a budapesti LMBTQ közösségben is szép karriert futott be, Carol Hore Mohn néven transzvesztita előadó volt. Schwezoff a lap szerint ezenkívül a katolikus egyház szolgálatában is eltöltött néhány évet, az alsógödi Szent István-plébánia kántora volt.

Schwezoff Dávid (fogadja Zoltai Gusztáv korábbi ügyvezetői igazgató gratulációjátForrás: MTI/Kallos Bea

A Népszabadság információi szerint Heisler András, a Mazsihisz elnöke a napokban levelet írt Tordai Péternek, és kezdeményezte, hogy függesszék fel tisztségéből az új ügyvezetőt, és hívjanak össze rendkívüli közgyűlést. Heisler András a lap szerint azt írta a BZSH vezetőjének, hogy olyan dolgok kerültek napvilágra Schwezoff Dáviddal kapcsolatban, amelyek jelentős kockázatot jelentenek a szervezet számára.

Heisler András a Népszabadságnak megerősítette, levélben javasolta Tordai Péternek, hogy hívja össze az elöljáróságot, függesszék fel tisztségéből az új ügyvezető igazgatót, és tartsanak rendkívüli közgyűlést. A Mazsihisz elnöke szerint Schwezoff Dávid olyasmiket hallgatott el a közgyűlés elől, amelyek zsarolhatóvá teszik őt mint ügyvezetőt, és nagymértékben veszélyeztetik a hitközség további működését.