Nem tudták a budapesti zsidók, kit választanak meg vezetőnek

Zoltai Gusztáv Schwezoff Dávid
Schwezoff Dávid (b) közgazdász, a nemzetközi kapcsolatok szakértője, akit a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatójává választottak a szervezet 2014. július 3-i közgyűlésén, fogadja Zoltai Gusztáv korábbi ügyvezetői igazgató gratulációját.
Vágólapra másolva!
Rendkívüli közgyűlést hívtak össze, miután kiderült, hogy az új ügyvezető korábban transzvesztita előadó és katolikus kántor is lehetett. Attól félnek, hogy zsarolható lesz a hitközség.
Vágólapra másolva!

Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) vezetője a közeljövőben összehívja a hitközség elöljáróságát. A vezető a Népszabadságnak azt mondta, hogy a múlt heti közgyűlési választás előtt nem voltak minden információ birtokában az új ügyvezető igazgató múltjával kapcsolatban.

A BZSH ügyvezető igazgatójává Schwezoff Dávid közgazdászt, a nemzetközi kapcsolatok szakértőjét választották meg a szervezet július 3-ai közgyűlésén az áprilisban lemondott Zoltai Gusztáv helyére. Ahogy tegnap az Origo is megírta, a zsidó közélettel foglalkozó Tudózsidó című lap szerint Schwezoff korábban a budapesti LMBTQ közösségben is szép karriert futott be, Carol Hore Mohn néven transzvesztita előadó volt. Schwezoff a lap szerint ezenkívül a katolikus egyház szolgálatában is eltöltött néhány évet, az alsógödi Szent István-plébánia kántora volt.

Schwezoff Dávid (fogadja Zoltai Gusztáv korábbi ügyvezetői igazgató gratulációját Forrás: MTI/Kallos Bea

A Népszabadság információi szerint Heisler András, a Mazsihisz elnöke a napokban levelet írt Tordai Péternek, és kezdeményezte, hogy függesszék fel tisztségéből az új ügyvezetőt, és hívjanak össze rendkívüli közgyűlést. Heisler András a lap szerint azt írta a BZSH vezetőjének, hogy olyan dolgok kerültek napvilágra Schwezoff Dáviddal kapcsolatban, amelyek jelentős kockázatot jelentenek a szervezet számára.

Heisler András a Népszabadságnak megerősítette, levélben javasolta Tordai Péternek, hogy hívja össze az elöljáróságot, függesszék fel tisztségéből az új ügyvezető igazgatót, és tartsanak rendkívüli közgyűlést. A Mazsihisz elnöke szerint Schwezoff Dávid olyasmiket hallgatott el a közgyűlés elől, amelyek zsarolhatóvá teszik őt mint ügyvezetőt, és nagymértékben veszélyeztetik a hitközség további működését.