47 milliárd forintért alkalmaz a kormány új közmunkásokat

Vágólapra másolva!
Augusztustól 103 ezerrel megnövelik a közfoglalkoztatottak számát.
Vágólapra másolva!

Decemberig újabb 103 ezer embert vonnak be a közfoglalkoztatásba – írja a Magyar Nemzet. A kormány egy májusi határozatában írta elő a belügyminiszternek, hogy készítse elő májustól az év végéig havi átlagban 200 ezer ember egyidejű közfoglalkoztatását, és mérje fel ennek forrásigényét.

A Belügyminisztérium mostanra elkészített felmérése szerint az augusztus–december közötti időszakban további 103 ezer ember közfoglalkoztatására van igény a közfoglalkoztatóknál. Pénz viszont egyelőre csak 180 ezer ember közfoglalkoztatására van, ezért többletforrásra van szükség. Augusztusban ugyanis már 244 ezer, szeptemberben pedig 221 ezer ember közfoglalkoztatására számítanak.

A BM szerint a további 103 ezres létszámnövelés forrásigénye 43 milliárd forint, az egyéb, év közben felvetődő igények kielégítésére még 4,3 milliárd forint szükséges. Hozzátették, hogy a kormány augusztus 1-jei hatállyal jóváhagyta a közfoglalkoztatásra fordítható költségvetési előirányzat 47,3 milliárd forinttal történő túllépését, azaz biztosítják a forrást a létszámnövelésre. A kormány korábban 183,8 milliárd forintot irányzott elő közfoglalkoztatásra, ezt növelik most meg 47, 3 milliárddal.

A BM a lapot arról is tájékoztatta, hogy a kormány elvetette azt az elképzelést, hogy határozatlan időre szóló szerződéseket is lehessen kötni közfoglalkoztatásra, így továbbra is maximum 11 hónapra létesíthető közfoglalkoztatási szerződés. Míg korábban átlagosan 6 órában alkalmazták a közfoglalkoztatottakat, az idén már nyolcórás munkaidőben alkalmazzák őket.