Hibáztak a rendőrök a szombathelyi utcabálon

Vágólapra másolva!
Egy tavaly augusztusi utcabálon intézkedtek rendőrök az ott szórakozó emberekkel szemben. A rendőri fellépésről akkor egy videó is készült, amelyen az látszik, hogy a rendőrök erőszakosan lépnek fel. A történtek miatt ügyészségi vizsgálat is indult, és kimondta, hogy jogszerűen jártak el a rendőrök, ám egy másik jelentés most azt írja: súlyosan jogsértő volt a rendőrök intézkedése.
Vágólapra másolva!

Súlyosan jogsértő volt a rendőri fellépés a tavalyi szombathelyi Savaria Karneválon - írja a Nyugat.hu a Független Rendészeti Panasztestület jelentésére hivatkozva.

A 2013. augusztus 24-i rendezvényen este fél tizenegykor kezdődött az utolsó engedélyezett program, és éjfélre véget ért, ezután már csak az úgynevezett Borok utcájában lévő bortermelői pavilonok tartottak nyitva. Az egyik helyszínen kongadobra táncolt többtucatnyi fesztiválozó, de hajnalban megjelent legalább kéttucat rendőr és biztonsági őr, benyomultak a tömegbe, és kiemelték a zenélőket. Az akcióról videofelvétel is készült. A rendőrök a felvétel tanúsága szerint megragadtak, a földre vittek, majd megbilincseltek néhány fiatalt, később elvezették őket.

A rendőrség az eset után a honlapján azt közölte, hogy a Szombathelyi Rendőrkapitányság munkatársai a Készenléti Rendőrség járőreivel a Rákóczi Ferenc utcából jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség, valamint szabálysértés miatt előállítottak öt férfit és két nőt. A rendőrség a hét ember meghallgatása után szabálysértési eljárást indított.

Szeptemberben aztán feljelentették a rendőrséget túlkapás miatt, a feljelentést a Nyomozó
Ügyészségnek továbbították. Az ügyészség vizsgálata a rendőri fellépésben nem talált hibát, mind a testi kényszer, mind a bilincshasználat jogszerű volt, és még az is, hogy a csoportot két órán át egy zárkában várakoztatták a rendőrségen.

Ezek után többen is panasszal fordultak a Független Rendészeti Panasztestülethez, amely szintén kivizsgálta a történteket. A testület végül 32 oldalas állásfoglalást küldött el a panaszosok jogi képviselőjének, valamint az országos rendőrfőkapitánynak. Az állásfoglalás lényege, hogy az intézkedő rendőrök túlzásokba estek, és több pontban is megsértették a csoport tagjainak a tisztességes eljáráshoz való jogát.

Megállapították, hogy a rendőrségnek kötelessége volt fellépni a bejelentés alapján, és azt is, hogy a figyelmeztetés után intézkedniük is kellett, mert nem zárhatták ki a szabálysértés folytatásának lehetőségét. Viszont nem tartották jogosnak az előállítást, mert azt az eset súlyossága nem indokolta, így megsértették a panaszos személyi szabadsághoz való jogát.

A bilincs használatát sem tartották indokoltnak, mert a panaszos nem állt ellen a testi kényszernek, és ezzel megsértették az emberi méltósághoz való jogát. A rendőrök abban is hibáztak, hogy nem közölték nevüket és igazolványszámukat, márpedig ezt akár az intézkedés után is megtehették volna.

A testület azzal fejezi be a jelentést, hogy a panaszosok alapjogai olyan mértékben sérültek, ami indokolja, hogy a határozatot elküldjék az országos rendőrfőkapitánynak.