Meddig kell visszabontani a kiégett Andrássy úti házat?

Andrássy út Kodály körönd tűz leégett tető másnap
Vágólapra másolva!
A kedden leégett Andrássy úti ház sorsa bizonytalan: ha nem is kell elbontani, egyelőre akkor sem tudni, ki lesz a tetőtér és a harmadik emelet tulajdonosa. A lakókat az önkormányzat ideiglenesen a Benczur Hotelben helyezte el, és amíg a biztosító nem fizet, gyorssegélyt és albérlet-hozzájárulást kapnak.
Vágólapra másolva!

A kátrányozó munkás figyelt fel a tűzre: az Andrássy úti társasház tetőterében dolgozott, mert az épület évek óta beázik. A munkás megpróbálta homokkal eloltani a tüzet, majd hívta a tűzoltókat. A lángok a szomszéd épületekre is átterjedtek, de azokban nem esett komolyabb kár. A tüzet este hétre sikerült megfékezni, az épület pedig jelenleg életveszélyes.

Vissza se mehettek

A lakók szóltak egymásnak, hogy ég a tető, és többen kimentek az utcára megnézni - őket a tűzoltók már vissza sem engedték. Egyelőre nem lehet teljes biztonsággal megállapítani, honnan indult ki a tűz, mondta Varga Ferenc. A katasztrófavédelem dandártábornoka továbbra is úgy gondolja, hogy a tetőn zajló munkálatok okozhatták a tüzet. A két munkást a rendőrség őrizetbe vette.

A tetőszerkezet és a harmadik emelet teljesen kiégett. Galéria a képre kattintva. Fotó: Origo

Még parázslik a tető

A tetőszerkezetben és a harmadik emeleten kisebb visszagyulladások még vannak, de ez természetes, hiszen több tonna fa égett, amit ráadásul csak kívülről tudtak oltani, mondta Varga Ferenc dandártábornok. A helyszínt addig nem hagyják el, amíg a tüzet nem fékezték meg teljes biztonsággal.

Nincs gazdája a tetőnek

A leégett tetőtér, az épület harmadik emelete és a pince jelentős része az Andrássy út 83-85. Ingatlanforgalmazási Kft. tulajdona és egyetlen vagyona. A cég azonban jelenleg felszámolás alatt áll. A vállalat körülbelül 1,5-2 milliárd forint adóssággal rendelkezik, főként az MKB Bank és a Terézvárosi Önkormányzat felé, mondta Major János, a felszámoló cég biztosával. Mivel a vállalat az MKB-tól jelzáloghitelt vett fel, a felszámolás során a tartozás fejében az ingatlanrészek a bank tulajdonába fognak kerülni. A háznak volt biztosítása, ez, legalábbis részben, talán fedezi majd a cég adósságait.

A lakók tulajdonában

A ház amúgy 1999 óta társasház, a legtöbb lakás a lakók tulajdonában van. Ha az épületet nem kell teljesen elbontani, akkor a lakók, az önkormányzat (melynek hét lakás még birtokában van) és az Andrássy út 83-85. tulajdonrészeinek új gazdája dönthet majd sorsáról. Szerettük volna megtudni az MKB-tól, mihez kezdenének, ha az épület jelentős részének tulajdona az ő kezükbe kerülne, de a banktitok megsértése nélkül azt sem ismerhették el, hogy bármilyen kapcsolatban állnak az Andrássy út 83-85. Kft.-vel.

Offshore cég volt

A tetőteret, a harmadik emeleti lakásokat és a pince jelentős részét még 2000. áprilisában adta a Király utca 20. - Alfa 1. Kft. tulajdonába az elvégzendő felújítások és rekonstrukció fejében a Terézvárosi Önkormányzat. A cég luxuslakásokat épített volna a tetőtérbe. Ám évekig nem történt semmi, pedig az épület állapota már akkor is rossz volt, és az építési engedélyeket 2002-ben kiadták.

2005-ben alakult meg az Andrássy út 83-85. Kft., mely az Alfa 1. Kft.-től megszerezte a projektet; az önkormányzat a tranzakciót tudomásul vette, annak ellenére, hogy a kft. tulajdonosa egy, a Virgin-szigetekre bejegyezett cég, amely Magyarországon csak postafiókkal rendelkezett.

Felújítás helyett bontás

Szintén még 2005-ben, miután a tetőtér és a felújításra szóló szerződés az offshore cég kezébe került, az önkormányzat elkezdte eladni a földszint, az első és a második emelet lakásait az ott lakóknak. 2008-ban a kivitelezőként a Reneszánsz Zrt. megkezdte az épület felújítását. Ez jórészt bontási munkálatokat jelentett, ekkor bontották meg a tetőszerkezetet (azóta rendszeresek voltak a beázások), és ekkor tűnt el a ház elől a kovácsoltvas kerítés, a helyén a mai napig egy mobil kordon áll.

Megszakadtak a munkálatok

2009-ben a munkálatok megszakadtak. A beruházó Andrássy út 83-85. Kft. ekkorra 10 millió fölötti közösköltség-tarozást halmozott fel, a víz- és gázcsövek cseréjét a lakóknak kellett állniuk.

A műemlékvédelem a hibás?

Az önkormányzatnak nem volt lehetősége ellenőrizni, milyen munkálatok zajlanak az épületben, mivel az társasház, a kerület tulajdonában csak hét lakás maradt, mondta Hassay Zsófia polgármester. Ennek ellenére többször tárgyaltak a céggel, igyekeztek elérni, hogy legalább a legszükségesebb munkálatokat elvégezzék. A ház felújítására vonatkozó építési engedélyt 2002-ben adták ki, majd 2005-ben újították meg. Az épület 2009 óta műemlék, ezért a polgármester szerint a Műemlékvédelmi Hivatalnak lett volna jogköre ellenőrizni a munkálatokat, illetve visszavonni az engedélyt.

Kerestük a Műemlékvédelmi Hivatalt, de a nyári szabadságok miatt nem sikerült beszélnünk senkivel.

Amikor a lakók nyertek

2012 januárjában a lakók tüntetést szerveztek az önkormányzat épülete előtt. Követelték, hogy az önkormányzat bontsa fel a szerződést az Andrássy út 83-85. Kft.-vel, hogy végre megkezdődhessenek a lassan életveszélyessé vált épület felújítási munkái. Óvári Gyula alpolgármester akkor azt a választ adta, a kerület korábbi vezetése rossz szerződést kötött, amelyet nem teljesítés esetén sem lehet felmondani, ha ezt mégis megteszik, az önkormányzatnak hatalmas kártérítést kellene fizetnie.

Nagy összegű tartozásokkal revolvereztek

2012 decemberében a kerület közgyűlése határozatot hozott a szerződés felmondásáról. A következő év az önkormányzat és a vállalat közti huzavona jegyében telt el, a felek egyformán nagy összegű tartozásokat akartak behajtani egymáson. 2014 májusában a Fővárosi Törvényszék végül elrendelte az Andrássy út 83-85. Kft. felszámolását. A folyamatot a Decima Felszámoló Kft. végzi.

Életveszélyes tetőszerkezet

Azt még nem tudni, mi lesz az épület sorsa. Jelenleg a tetőszerkezet életveszélyes, végleges statikai véleményt sem lehet mondani róla. A házat valamilyen mértékben biztosan vissza kell bontani, jelenlegi állapotában nem állítható helyre, mondta Hassay Zsófia terézvárosi polgármester. Az kérdés, hogy a visszabontás után mennyi marad a műemléki épületből.

Szállodában aludtak a lakók

Az evakuált lakóknak az önkormányzat a közeli Benczur Hotelben biztosított szállást. Hassay Zsófia bejelentette, a lakók közül, akiknek erre szüksége van, egyelőre maradhat a szállodában. A lakók ma délután ötkor rövid időre, tűzoltó és statikus kíséretében, védőöltözetben bemehettek a házba, hogy elhozzák legfontosabb használati tárgyaikat. Még nem tudni, mikor lesz olyan állapotban az épület, hogy bútoraikat el tudják szállítani.

Az önkormányzat segít

„Senkit nem fogunk az utcán hagyni” – mondta Hassay Zsófia. A leégett ház lakóinak a kerületben önkormányzati bérleményeket ajánlanak fel, aki ezzel a lehetőséggel nem tud, vagy nem akar élni, azok ideiglenes albérleti hozzájárulást kapnak majd. Minden, a házban életvitelszerűen tartózkodó lakó egyszeri segélyt is kap majd. Ez lakásonként 50 ezer forint lesz, és lakónként még további 20 ezer forintot (egy négytagú család tehát 110 ezer forintot kap).

Volt biztosítás

A közös képviselő szerint a háznak és a legtöbb lakásnak volt biztosítása, vagyis a lakók kárát a biztosító meg fogja téríteni.