Szállodában éjszakáztak a kiégett palota lakói

Vágólapra másolva!
A fontosabb ingóságiakat már elhozhatták. Az önkormányzat segítséget ígér.
Vágólapra másolva!

Az Andrássy úton kedden kiégett palota lakóinak azonnali anyagi támogatást nyújt az önkormányzat, és gondoskodik ideiglenes elhelyezésükről is – közölte szerdán Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP), a VI. kerület polgármestere.

Azonnali anyagi segélyt azoknak biztosítanak, akik ezt igénylik, de elsősorban az életvitelszerűen ott lakóknak. A társasház 112 lakója közül ez 30-40 főt jelent.

A polgármester szerint tizenhárom ember kért szállást keddre, őket a közeli Benczúr Hotelben helyezte el az önkormányzat. Itt lakhatnak az első napokban, később önkormányzati tulajdonban lévő lakásokban helyezik el őket. Ha a felajánlott lakások nem lennének megfelelőek, átmenetileg átvállalják bérleti költségeiket. Rendkívüli pénzbeli segélyt is kapnak.

Az épület életveszélyessé vált, szerdán meg is kezdték a balesetveszélyes részek elbontását. A lakók hatósági kísérettel szerdán elhozhatták az épületből legfontosabb ingóságaikat.

A tűz okairól azt írta közleményében az önkormányzat, hogy a tűz okozásával gyanúsított két munkás tetőszigetelési munkákat végzett a közös képviselő megbízásából, és a társasház gondnoka engedte be őket a lezárt építési területre.

A milliárdos nagyságrendű kár megtérítéséről tárgyalások zajlanak a társasház biztosítójával, az MKB Biztosítóval, amelynek képviselői a terület életveszélyes minősítése miatt még nem tudták elvégezni a kárfelmérést.

Az Andrássy út 83-85. palotát 1999-ben alakították társasházzá. 2000-ben beruházási szerződés jött létre Terézváros önkormányzata és a Király utca 20.–Alfa 1. Kft között, amelyben a cég vállalta, hogy az épület harmadik emeletén található lakásingatlanok, valamint a tetőtér tulajdonjogának megszerzése fejében meghatározott felújítási munkákat végez el a házon. A szerződés értékét a felek 573 millió forintban határozták meg, mely szerződésbe a beruházó jogutódjaként egy 2005. június 30-án kelt egységes szerződésmódosítás alapján az Andrássy út 83-85 Kft. lépett be, és 10 milliárd forint értékben engedett jelzálogjogot a finanszírozó bank részére.