Normálisan működik a Norvég Civil Alap

Vágólapra másolva!
Összesen 4,34 millió euró értékben 136 civil szervezet projektje kapott támogatást a Norvég Civil Támogatási Alapból - jelentették be pénteken. A norvég fél továbbra is szerződésszegésnek tartja a Kehi civilek elleni vizsgálatait. Az Ökotárs vezetője szerint a Kehi érzékeny adatokat követel több civil szervezettől.
Vágólapra másolva!

Amíg a kormány nem állítja le a Kehi-vizsgálatot, és nem születik konstruktív javaslat a Norvég Alap támogatásaival kapcsolatban a közreműködő szervezet kilétére, addig nem kerülhet sor a párbeszéd foplytatásásra a donorok és a magyar kormány között - mondta Arild Moberg Sande, a norvég nagykövetség követtanácsosa a Norvég Civil Támogatási Alap második felhívására érkezett pályázatok értékelésekor pénteken.

A hvg.hu beszámolója szerint ebben a körben 136 szervezet projektje kapott összesen 4,34 millió euró (mintegy 1,345 milliárd forint) támogatást, ezzel a tavaly szétosztott támogatásokkal együtt az összes rendelkezésre álló forrás 70 százalékát már odítélték.

21 hónapjuk van

Ebben a körben 47 közepes (a pályázónként elnyerhető összeg maximálisan 70 ezer euró) és 89 kis projekt (maximum 20 ezer euró) részesült támogatásban. A nyerteseknek 21 hónapjuk van a projektek végrehajtására.

"Nagyon örülök annak, hogy sikerült a januárban meghirdetett pályázatok után júliusban kiosztani a pénzeket, szerintünk bizalmat épít, hogy ebben a helyzetben is normálisan, terv szerint tudunk működni. Reméljük, a támogatott szervezetek is bizalmat építenek a projektjükkel a civil szféra iránt" - mondta Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány ügyvezetője és a pályázatkezelő szervezetek konzorciumának vezetője.

Elmondta: minden ülésükön részt vett a kormány képviselője is az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről, és egyszer sem emelt kifogást az eljárás lebonyolítása ellen. A norvég követtanácsos is hangsúlyozta, hogy nagyon elégedettek a pályázatok kezelésével.

Nem nyilvános az értékelők névsora

Sande elmondta: továbbra is a kormány és a donorok közötti szerződés megsértésének tartják a Kehi eljárását. A pályázatkezelési rendszer auditálását ugyanis a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda intézi, nem pedig a magyar kormány valamelyik szerve.

A hvg.hu kérdésre Móra Veronika elmondta, hogy kb. ötven értékelő vett részt a pályázatok értékelésében. A nevüket azért nem hozzák nyilvánosságra, mert szeptemberben lesz még egy pályázati kör, és ott is szükség lesz a közreműködésükre.

A civilektől függ, együttműködnek-e a Kehivel

Azzal kapcsoaltban, hogy a támogatott civil szervzeteknek máig vagy hétfőig kell beküldeniük a Kehi által kért dokumentumokat, Móra azt mondta, hogy a civil szervezeteknek kell eldönteniük, mennyire működnek együtt a Kehi-vel. Nagyon furcsa, hogy a Kehi olyan dokumentumokat is elvár, amelyek nem szükségesek ahhoz, hogy bizonyítani lehessen a pályázatokban vállalt kötelezettségek teljesítését, viszont adott esetben szenzitív adatokat tartalmaznak. Például egyes civil szervezeteknek névvel-címmel meg kellene adniuk a Kehi-nek, hogy projektjeikben milyen önkéntesek vettek részt.

Elhangzott fenyegetésként, hogy a nem együttműködő civil szervezeteknek akár az adószáámát is felfüggeszthetik; ha ilyen történne - mondta Móra -, akkor biztos, hogy az összes rendelkezésre álló jogorvoslati lehetőséget kihasználják.