Felsőoktatási intézményt nem érint a zárolás

Vágólapra másolva!
9 milliárd forintot zárolnia kell ugyan az Emberi Erőforrások Minisztériumának, amiből 4,2 milliárd kapcsolódik a felsőoktatáshoz, de a közfeladatok zavartalanok lesznek - állítja a minisztérium.
Vágólapra másolva!

Felsőoktatási intézményt nem érint a zárolás - írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága kedden a kormány honlapján. A minisztériumra vonatkozó 9 milliárd forintos zárolásból 4,2 milliárd forint kapcsolatos a felsőoktatási ágazattal. Ez viszont - mint írták - kizárólag a Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alapot érinti, mentesítve az intézményhálózat előirányzatait a közfeladatok zavartalan ellátása érdekében.

Voltak többletforrások

Az államtitkárság azt írta: év közben a kormány több intézmény esetében biztosított többletforrást azok strukturális átalakításához. Emellett a tavalyi, felsőoktatási intézményeket érintő maradvány kifizetését is kezdeményezte az államtitkárság. A minisztériumon belül pedig már egyeztetnek azon - idén meghirdetendő - projektekről, amelyek az intézmények struktúraátalakításához nyújtanak pénzügyi fedezetet - olvasható a közleményben.

Struktúraátalakítás

A Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alapot tavaly hozta létre a kormány a felsőoktatásban jelentkező finanszírozási nehézségekre. A struktúraátalakítási alap keretein belül támogatást juttattak azon egyetemeknek és főiskoláknak, amelyek vállalták szervezeti struktúrájuk racionalizálását.

110 milliárd

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt csütörtökön jelentette be: a kormány 110 milliárd forintot zárol a kormányzati kiadásokból azért, hogy biztonsággal teljesíthető legyen a 2,9 százalékos hiány a GDP arányában. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében azt írta: a zárolás az idei évre érvényes, a zárolt összegek további sorsáról a kormány az év végén határoz, a költségvetési mozgástér alakulásának függvényében. Másnapi rádióinterjújában Orbán Viktor kormányfő vész- és óvintézkedésként indokoltnak nevezte a kormányzati kiadásokat érintő 110 milliárd forintos zárolást.

Többet költenek, mint amennyit zárolnak

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kedden azt mondta: a költségvetési kiadások 53 százalékát az egészségügy, a szociális terület, a kultúra és az oktatás területén költi el az állam, a bejelentett zárolásnak viszont mindössze 8 százaléka érinti a minisztériumot; és az nem érinti az emberek hétköznapjait.

Az államtitkár hozzátette: miközben a kormány meghozta a zárolással kapcsolatos döntését, a kórházak számára 14 milliárd, a közoktatás számára 20 milliárd forintos pluszforrást is biztosított, ami jóval több, mint a zárolt 9 milliárd forint.